Астма и физическо натоварване

промоции

Ако при ходене с бързо темпо, бягане по алеите в парка или тренировки в спортна зала се задъхвате, във вас се появява чувство на недостиг на въздух и кашлица, трябва да си направите тест за чувствителност към физическото натоварване.
Бронхите могат да бъдат проверени с помощта на специално изследване – компютърна спирография. Лекарите снемат изходните показатели на вашето дишане, а след това ви предлагат да направите определени упражнения (няколко поредни клякания или да повъртите педалите на велотренажор), след което повтарят измерванията и ги сравняват с изходните характеристики. Ако реакцията на бронхите показва предраположеност към астма при физическо усилие, пулмологът разработва индивидуални препоръки, помагащи човек да се размине с болестта.
Наистина, има едно условие: изследването трябва да се проведе вечер. Симптомите на астма при физическо усилие най-често се проявяват през тъмната част от денонощието.
Тези хора, които са склонни към спазми на бронхите, е най-добре да тренират сутрин, за да сведат до минимум риска от астматичен пристъп, а тестове за откриване на астмата при физическо усилие се провеждат във втората половина на деня – направени в по-ранен час, те могат да дадат лъжлив отрицателен резултат.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар