Главното при консумацията на алкохол е мярката

Като сравнявали три групи пациенти – алкохолици, абсолютни трезвени­ци и такива, които пият умерено (не повече от 1-3 пъти седмично по 30-50 г), английски учени стигнали до извода, че последните в много по-малка сте­пен са подложени на риск от тежки заболявания.

Ако, обаче, се премине гра­ницата на умереното пиене, възниква риск от цироза на черния дроб, при жените – рак на гърдата и какво ли още не.

И все пак, английските учени напомнят на яростните трезвеници, че ка­чествените алкохолни напитки, употребявани в умерени количества, подо­бряват кръвната картина, стимулират имунитета и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Ароматотерапията може да помогне на страдащите от алкохолизъм да се преборят с влечението си.

За прочистване на черния дроб от токсини са полезни ваните с ете­рични масла от безсмъртниче, лайка, мента, розмарин, хвойна и лимон. При нарушена дейност на черния дроб, предизвикана от злоупотреба с алкохол, най-много помага розовото масло (1-2 капки на бучка захар 3 пъти дневно 15 минути преди хранене).

 

Ето етеричните масла, които тушират неврозата и депресивните състояния, чести спътници на това заболяване:

бадемово масло – има отпускащо действие, помага при нервозност;

лайка – повдига настроението и помага при депресия;

маточина – отпуска;

нарцис-отпуска;

мента – оправя настроението, помага при депресия;

етерични масла от семейство хвойнови – повдигат настроение то;

роза – повдига настроението, успокоява, помага при депресии;

сандалово дърво – има отпускащо действие.

 

За да бъде ефектът по-голям, използвайте чисти масла. С тях можете да ароматизирате помещението, да ги добавяте към водата на ваната или да ги втривате в кожата си.

 

А за още по-силен ефект може да се доверите на китайската билка Кудзу корен.

Кудзу подпомага при отказване от алкохола, тютюнопушене и възстановяване на организма от вредните им последствия. Спира абстинентните прояви и оказва стимулиращо влияние на върху функциите на черния дроб, сърдечно-съдовата система и стимулира кръвообращението.

Кудзу корен отдавна се използва в китайската билкова медицина, за намаляване на желанието за алкохол и е една от най-ранно документирани билки, използвани в традиционната китайска медицина, датираща преди повече от 2500 години  в древните текстове на билкарите и народните лечители. Съвременните изследвания показват, че Кудзу корен има мощни антиоксидантни свойства, дори е по-мощен от витамин Е. Тези свойства го правят отлична билка за поддържане на сърдечно-съдовата система, подпомага функциите на черния дроб.

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар