Опасностите, които ни дебнат през лятото

Плажовете крият доста опасности. Особено нашите. И докато ти и сама се досещаш за някои, ние сме длъжни да те предупредим за останалите, за да знаеш за какво да внимаваш и нищо да не помрачи морската ти ваканция.

 

МОРЕТО

То е опасно, най-вече след вълнение заради скритите течения и подводните ями. Не се пра­ви на смела и не плувай извън допустимото. Вина­ги се съобразявай и с флага – спасителите неслучайно го поставят всяка сутрин. При бурно море бъди особено внимателна и в никакъв случай не използвай надуваеми пояси, възглавници или дю­шеци, които могат да те завлекат навътре.

ПРЕГРЯВАНЕ

Не подценявай опасността от слънчев или топлинен удар в горещините. Симп­томите им са сходни – световъртеж, га­дене, слабост, причерняване, след това се появяват главоболие, ускорен пулс и ако не вземеш необходимите мерки, дори е възможно да припаднеш. За да не стигаш дотам, дръж главата си на сянка или носи шапка. Освен това не забравяй редовно

СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ И АЛЕРГИЯ

Специалистите преду­преждават, че в послед­ните десетина години слънцето е станало доста по-агресивно от преди, така че дори и не си и помисляй да про­пускаш редовното нана­сяне на слънцезащитен продукт. Имай предвид, че през първите 2-3 дни трябва да дадеш време на кожата си да се адаптира към силните слънчеви лъчи. Затова избягвай да се печеш в часовете между 12 и 16 ч. и стой повечко под чадъра, поне в началото.

ЛЕТНИ ВИРУСИ

Причината за това много хора да се оплакват от диария и повръщане по летните курорти е поглъщането на морска вода, която заради топлото време и снижаването на хигиените норми бъка от какви ли не микроорганизми. Освен че трябва да внимаваш да не поглъщаш вода, е добре да имаш в багажа си хапчета против диария.

БАНСКИЯТ – ИЗТОЧНИК НА ИНФЕКЦИИ

Един от скритите източници на инфекции главно за жените са техните бански костюми, които постоянно са изложени на външно въздействие във водата и на пла­жа и събират голямо количество бактерии. Затова не пропускай да переш банския си след всеки плаж, колкото и да те мързи. Освен това не ти препоръчваме да стоиш дъл­го време с мокър бански, защото можеш да си докараш цистит. За да се предпазиш от подобни неприят­ни последствия, след като излезеш от водата, се подсушавай с хавлия и се преобличай в сух бански или сухо бельо. В случай че все пак се появи характерната остра болка при ходене по малка нужда, можеш да облекчиш симптомите с чай от мечо грозде и сок от червени боровинки, преди докторът да ти назначи лечение.

СЕКС С КОФТИ ПОСЛЕДИЦИ

Сексът на плажа вероятно е в списъка ти с неща, които задължително да пробваш, но имай предвид, че отдавайки cе на любовни ласки именно там, излагаш интимните си места на бактерии (като e-coli, стре­птококи и стафилококи), които се спотайват в топлия пясък и могат да предизвикат колпит (възпаление на лигавицата на влагалището) или цервицит (възпаление на шийката на матката). Тези заболявания могат да се разпознаят при на­личие на сърбеж, бяло течение с неприятна миризма и болки в долната част на корема. За да избегнеш подобни проблеми, с половинката ти използвайте одеяло или плажна кърпа и не забравяй да пишкаш след секс.

ОПАСНОСТИ В ПЯСЪКА И НА ДЪНОТО

Няма какво да се лъжем – от години в пясъка по нашите плажове можеш да откриеш какво ли не – от някое бижу до употребявана сприн­цовка или презерватив. Гледай внимателно къде стъпваш, особено ако си на неохраняван плаж. Във водата се пази от порязване или нараняване на остри скали, подводни камъни или счупени миди.

 

 

 

Готова ли си за лятна авантюра?

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар