Човешкият егоизъм е страшен

Ние постоянно се бъркаме в живота на другите, злословим и клюкарстваме по адрес на хора, които дори не познаваме

Човешкият егоизъм е страшен

Човешкият егоизъм е страшен

Каква е причината за такива уродливи отношения помежду ни?

Днес дори и учениците знаят, че човек е егоистичен по природа. В древния свят робите са принадлежали на господарите си физически и те са можели дори да ги убият – с причина или без причина; можели са и да ги помилват и дори да им подарят свободата.

Но никой не се е опитвал да надникне в душата на роба или на крепостния селянин, да разбере мислите и чувствата му.

През цялата история на човечеството егоизмът е нараствал постоянно. Нашите съвременници са много пo-егоистични от робовладелците в древността или в късния феодализъм.

Затова сега толкова много хора искат да властват над другите, подчинявайки ги на волята си, И тези хора не разбират, че може да се живее и по друг начин.

Вътрешният свят на човека е крехък. Лесно е да обидиш някого, за дълго да го извадиш от релси. Болката, която причиняваме на хората в края на краищата се връща към нас и това не е добре за никого – вреди на всички, четем във вестник „Феномен“.

Ако искаме да изградим добри, хармонични отношения между хората, трябва да се отнасяме внимателно и към децата, и към възрастните; да се научим да уважаваме мнението и желанията им, да споделяме и съпреживяваме чувствата им. И тогава в отговор на нашето добро отношение към всички хора самите ние ще получим също такова отношение към нас.

Този, който върши добро на другите, всъщност върши по-голямо добро на самия себе си – не в смисъл че ще бъде възнаграден за това, а че съзнанието за извършената добрина му дава голяма радост и удовлетворение и оттам – вътрешна хармония и мир…

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар