Каква е тайната на заключената врата в индуисткия храм Падманабхасвами?

Ти лайф за Лекува

Изследователи в от цял свят умуват какво се крие зад тайнствена метална врата с изобразени върху нея две кобри в индуисткия храм Падманабхасвами в Индия


Вратата няма ключалка или катинар, болтове, панти или други фиксатори. Смята се, че е херметично затворена посредством звукови вълни…

Историята на храма на Вишну, пазещ несметни богатства, е обвита в тайна от векове и не дава мира на тамошните власти. През 2011 г. е формирата държавна комисия, която успява да отвори шест тайни хранилища в светинята и открива в тях безценно съкровище на стойност 22 млрд. долара. Но седмата врата си остава непокътната.

Върховният съд на Индия се опитва да реши съдбата на огромното богатство, пазещо се в подземията на вишнуисткия храм в град Тируванантапурам

Става дума за съкровища, чиято стойност по най-скромни изчисления е 22 млрд. долара. От една страна, към тях претенции предявяват потомците на раджите, които векове наред са трупали златото и скъпоценните камъни. От друга – вярващите индуисти и профсъюзът на служителите на храма.

В същото време цената може да скочи значително, тъй като все още не всички храмови хранилища са отворени, а съвкупната стойност на намиращите се там богатства вероятно се равнява трилион долара.

„Когато отместиха гранитната плоча, отвъд цареше почти абсолютен мрак -разсейваше го единствено блед лъч светлина от процепа на вратата. Надникнах в мрачната съкровищница и пред мен се разкри потресаващо зрелище: сякаш звездите блещукаха в небето в безлунна нощ. Диаманти и други скъпоценни камъни отразяваха слабата светлина, проникваща през открехнатата врата. Голяма част от съкровищата беше в дървени сандъци, но с времето дървото беше изтляло. Скъпоценните камъни и златото просто лежаха върху покрития с прах под. Не съм виждал нищо подобно!”

Така описва съкровищата на храма Падманабхасвами един от членовете на специалната комисия, назначена от Върховния съд на Индия за оглед на съкровищницата – калара, в която раджите на Траванкор (древно княжество на територията на съвременния щат Керала) векове наред са складирали богатствата си. В присъствието на потомък на раджите едно от хранилищата е отворено, за да се убедят, че древните легенди за безчетните богатства на княжеското семейство не лъжат.

Днес Падманабхасвами се намира под денонощна охрана от 200 полицаи

Всички подходи към храма се наблюдават с камери, на входа са поставени устройства с металотърсачи, а на ключови позиции са разположени картечници. Тези мерки не изглеждат прекалели: макар членовете на комисията да са задължени да пазят в тайна списъка със съкровищата, по най-скромни изчисления става дума за ценности, превишаващи бюджета на Хърватия.

Сред най-забележителните експонати от чисто злато са трон в пълен размер, обсипан със стотици диаманти и други скъпоценни камъни, 800 кг монети, златна верига, дълга 5,5 м, и златен сноп с тегло над половин тон.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар