Мъжът ми е запален геймър! Как да го променя?

Ти лайф за Лекува

Когато той е геймър…

Как да се борим с игроманията?

Отначало увлечението на вашия партньор по компютърни игри може да ви хареса: стои си вкъщи, винаги е до вас, не ходи да играе футбол през ден с приятели, не прекалява с бирата. Но когато заради виртуалното спасяване на света той е готов да зареже работата си, това започва да става обезпокоително…

Рискова група

Разбира се, не всички мъже развиват подобна зависимост. Само 30 от 100 мъже биха се увлекли истински. Но не е задължително увлечението да се превърне в мания. Когато човек

геймър

Най-често първият признак за прекомерно увличане по компютърни игри е раздразнителността

говори за своята зависимост („мога да играя с часове“, „направо се отнесох“), това означава, че е запазил самокритичността в поведението си – той разбира, че с поведението си тежи на семейството си и затова изпитва вина. Но следващият етап е истинската зависимост – без осъзнаване на поведението и без желание то да бъде променено. От 30 увлечени по играта мъже, само половината са склонни да се вманиачат. Най-често се касае за мъже, които не се реализират добре в реалния живот.

Всички признаци

Най-често първият признак за прекомерно увличане по компютърни игри е раздразнителността. Отначало на всички ваши предложения той несъзнателно отговаря с: „Аха, добре“.

После, щом повишите тон, проявява недоволство (става и трясва вратата), а ако се заканите да изключите компютъра, става направо агресивен.

Появява се небрежност и към хигиената. Ако стои вкъщи сам, може да се „храни“ само с кафе, а чашките да трупа под масата (някои дори ползват една чаша за всякакви напитки и не я мият). Дрехите си няма да смени, докато вие не изискате да го направи. Може да не се къпе, да не се бръсне, докато вие не го принудите. При това, преди да стане игроман, той може да е бил голям чистофайник.

Има и други признаци на зависимост, но те не са така очевидни, защото се оправдават с нещо друго.

Защо се случва всичко това?

По много причини. Например, ако в детството си момчето е било отглеждано с много строга дисциплина и всеки опит за инициативност е бил потушаван, когато порасне, той така и не се научава да изразява своята активност. Реалният свят го плаши, кара го да се чувства уязвим. А играта му дава всичко необходимо – възможност да управлява, да действа по свое желание и без никаква опасност. Често зависимостта от игрите се придобива в период на криза, на негативни житейски промени – нищо не му се получава както трябва, а в играта е победител и шампион. Еднообразна работа, трудни взаимоотношения, липса на перспективи – не всекиму се отдава да се справи с това, пише „Журнaл“. Много по-лесно е да избягаш в света на игрите.

Да се лекува или ще мине от само себе си?

Въпросът „Кога да вземем мерки?“ не е еднозначен. Обикновено се смята, че колкото по-рано се направи, толкова по-добре. Но в случая този подход дори може да задълбочи проблема. Ако виждате, че мъжът ви е толкова вглъбен в играта, че не възприема дори намеците за секс, трябва да си отбележите това като важен факт. Но не си струва веднага да пристъпите към „изкореняване на злото“. Може би моментът е такъв, че това увлечение е необходимо на партньора ви – ще поиграе няколко дни и ще се съвземе. Бъдете търпеливи – психолозите казват, че дори увлечение, стигнало до етап на зависимост, често отминава само.

Какво са правите с игромана?

Времето минава, а ситуацията не се променя. Всички признаци са налице и става все по-лошо. Значи е време да действате. Но го направете неусетно – нека всичко звучи като естествен ход на събитията.

1. Разберете какви са истинските причини за новата страст на партньора ви. Какви емоции му носи тя? Ако имате навика да обсъждате всичко заедно, ще ви бъде по-лесно да осъзнаете ситуацията. Иначе е добре да започнете да го правите именно сега.

2. Безсмислено е да приемате буквално съвета „ако ваш близък е игроман, пробвайте да му предложите друго – вино, карти, жени“… Но все пак в него има доза истина. Новото, но равно по сила на въздействие увлечение може да помогне за справяне с болезненото пристрастяване. Какво да бъде – вие знаете по-добре. За един ще е добре да се запише в някакъв клуб, за друг – да тръгне на риба, за трети – да се включи в езиков курс… Пробвайте и предлагайте.

3. Въздържайте се от обвинения. Вашето недоволство може да се превърне в допълнителен повод за мъжа до вас да си поиграе на компютъра.

4. Направете играта некомфортна. Променете обичайното място – намерете повод да го накарате да поиграе в кухнята, докато е включена пералнята или докато работите с миксер. Има и друг вариант: „Играй си, но, моля те, изключи котлона след половин час, като се сварят картофите“. Така играта за него няма да бъде абсолютно сигурен начин за бягство от проблемите.

5. Вашият живот извън играта трябва да е много приятен – много внимание, позитивни емоции… Повече оптимизъм и неща, които да правите заедно. Така вашият любим човек няма да има никакъв повод да се сеща за играта!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар