Любопитни подробности за градове-атракция! Вижте снимките и прочетете с какво се славят!

По света има градове, които се превръщат в атракция дори само поради един кратък момент от историята или съвремието си. Предлагаме ви 6 такива места, чието съществуване е свързано с интересна история или факт.

Речен град без река

Рио де Жанейро

Рио де Жанейро

Рио де Жанейро

Рио де Жанейро

Рио де Жанейро - Копакабана

Рио де Жанейро – Копакабана

Когато един град в името си има думата река, то всеки очаква, че е разположен край бреговете на река. Но случаят с Рио де Жанейро, което означава януарска река, не е такъв. Всъщност градът е наречен така поради заблуда: мястото е открито на 1 януари 1502 г. от португалци, които приели днешния залив Гуанабара за устие на река. После се оказало, че е на река, но името останало.

Градче с име ЗАЩО

Град ЗАЩО

Град ЗАЩО

Всъщност никой не е сигурен по каква точно причина едно градче в американския щат Аризона се нарича Why (защо). Има шеговити обяснения от типа на това, че първите заселници сами са се чудели как им е хрумнало да останат точно на това място… Според други обяснения причината е, че градът е разположен на мястото на сливане на две големи магистрали, което погледнато от птичи поглед изглежда като английската буква Y. И тъй като по закон не можели да регистрират една буква като име на град, хората кръстили града си с транскрипцията на буквата Y, която звучи точно като въпроса – why.

Най-малкият град според Гинес

HUM Croatia-1

Град Хум – Хърватия

Хърватското селище Хум

Град Хум - Хърватия

Град Хум – Хърватия

Така е записано хърватското селище Хум в книгата „Световни рекорди на Гинес“. И има защо: населението му е от 23-ма души, като от 60-те години насам е забранено заселването на нови жители. Хум е любима туристическа дестинация поради многото легенди за създаването му например от великани, както и, разбира се, заради часовниковата си кула, крепостна стена, 2 църкви, интересни стенописи и старинни къщи.

Как Канбера става столица на Австралия

Канбера

Канбера

Канбера

Канбера

Канбера

Канбера

През 1908 г., при подготовката на обединяването на английските колонии в Австралийски съюз, имало много спорове кой от двата най-големи града да стане столица – Сидни или Мелбърн. Затова било взето решение столицата да е съвсем нов град, някъде между Сидни и Мелбърн. Бил обявен специален конкурс за дизайн на новия град. Двамата чикагски архитекти, които спечелили конкурса, предложили дизайн, в чиято основа била идеята за град градина с обширни зелени площи, което се вижда в Канбера и днес.

Цял град в един блок

Град-блок

Град-блок

Град-блок

Град-блок

Град-блок

Град-блок

Да, това съвсем не е невъзможно, когато жителите на града са само ЩО. Става дума за град Уитиър (City Whittier Alaska) в американския щат Аляска. Всички жители се побират в един 14-етажен блок, който преди това служел за казарма. В същата сграда са и кметският кабинет, болницата, пощата, магазинът и дори има стая на Методистката църква. Училището е отделно, но е съединено със сградата с топла връзка.

Град с името на ТВ шоу

truth-or-consequences-new-mexico2

Truth or Consequences

Град с име "Truth or Consequences"

Град с име „Truth or Consequences“

Има едно курортно градче в САЩ (щата Ню Мексико), което съществувало под името Хот Спрингс. Е, явно на местните им се е струвало доста банално градът им да е съименник с много други по света (дори в самите САЩ), та идеята да преименуват Хот Спрингс била приета много добре. Какво е новоизбраното име? Учудващо: Truth or Consequences, което буквално се превежда като Истина или последствия. Що за име? Може би някои от вас се досещат: в Америка има такова тв шоу, което всъщност е започнало в радио вариант през 1940 г. За десетата годишнина, в предаване малко преди празничния ден, водещият съобщил, че ще излъчват празничната си програма от града, който промени името си в чест на предаването. Жителите на Хот Спрингс го направили и така градчето станало още по-известно, защото всичко това не свършило с един празник за шоуто, а се превърнало в ежегодно събитие с парад и различни конкурси.

Вижте тези снимки от градове, построени на скали!

Без природата човек не може да бъде здрав!

Ромското гето в Захарна фабрика е показателно за некадърните ни управници!

Перфектната ваканция според зодията

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар