5 мита за Клеопатра, които със сигурност не знаете

Ти лайф за Лекува
Образът Клеопатра от векове се асоциира с фатална красота, недостъпност, надменност и дори с жестокост

kleo
Но портретът й се оформя главно въз основа на киното.

Първият мит за Клеопатра е, че е египтянка. В действителност родът й принадлежи към Птолемеите, които са гърци или македонци.

Към втория мит може да се отнесе това, че тя е царица. Ако се съди формално, това е истина, но пълна власт Клеопатра е можела да притежава само периодично. Поради статуса на жените в античния свят на нея й е предоставяна второстепенна роля.

След смъртта на баща си Птолемей XII Неос Дионис Клеопатра споделя престола с брат си Птолемей XIII, но е свалена вследствие на придворен преврат. По-късно се връща на трона с помощта на Гай Юлий Цезар. След смъртта му тя съжителства с Марк Антоний, управляващ източния регион на империята.

Третият мит е свързан с красотата й. Картините с изображения на царицата представят красота, съответстваща на стандартите от епохата на Ренесанса. С времето тези образи се сменят, както и самите еталони за красота. Може да се правят предположения за външния й вид само по запазените изваяния на царицата. Днес образът й се асоциира с актрисите Елизабет Тейлър, Вивиан Пий и Моника Белучи.

Митът за идеалната жена Клеопатра може да се отнесе към заблуда №4. Интригата й с Цезар служи за избухване на война с формалния й съпруг-брат Птолемей, който се удавя. Впоследствие група затворници убиват Цезар. Третата смърт е на втория й формален съпруг Птолемей XIV, загинал при загадъчни обстоятелства – смята се, че е отровен. Следващият „възлюбен“ на царилата – Марк Антоний, също загива скоро след като търпи поражение в битката с Октавиан Август.

Мнозина си представят Клеопатра като вярна спътница и в това е петата заблуда на човечеството по отношение на тази фатална жена. Смята се, че тя е умряла, защото не е искала да живее без любимия си Антоний. Всъщност в столицата на Египет Клеопатра и Антоний се уговарят да се самоубият след нахлуването на войските на Октавиан. Така и става – легионите на врага нахлуват в Александрия и Антоний се промушва с меча си. А Клеопатра се предава в плен с користната цел да съблазни Октавиан. Но, уви, в тази „битка“ тя губи и взема решение да се отрови. Това слага край на историята на египетската царица…

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар