Няколко важни съвета за самозащита, които всяка жена трябва да знае!

Самозащитата не означава да си разменяме нападки и да се въвличаме в насилствено отмъщение спрямо другия човек.

Първото и най-важно правило на самозащитата е да не излагаме себе си или другия на опасност. Второто важно правило е да опитаме да избягаме. Ако нито една от тези опции не е достъпна, трябва да знаем как да се защитим.

Сигурно сте наясно с ужасните и насилствени актове, извършени срещу жени по целия свят. Няма нужда да четете статистика – можете да ги видите по новините, в интернет, а дори може и да познавате такива жени. Затова научете малко повече как да се защитавате.

1. Бъдете нащрек и уверена

Запомнете тези три неща: да слушате, гледате и да чувствате. Не използвайте MP3 плейър или телефона си, докато ходите сама по улицата или по тъмно. Това ще ограничи способността ви да чувате звуците около вас. Движете се изправени и уверени и разчитайте на интуицията си. Ако чувствате, че нещо не е наред –  не рискувайте. Отидете на място с много хора или помолете приятел да ви придружи.

2. Нека да знаят, че сте наясно с тяхното присъствие

Потенциалните нападатели много често са страхливи и се прикриват. Ако усетите, че някой ви следи, обърнете се и гледайте човека в очите. Изчакайте да мине пред вас. Той най-вероятно ще се отдръпне, ако знае, че имате ясна представа за лицето му.

3. Да се противопоставите или не

Ако сте в оживена улица и лицето не разполага с оръжие, поискайте помощ от хората около вас. Нападателят ще гледа да издърпа бързо чантата ви и да избяга, но ако вие се развикате за помощ, той ще избяга без чантата.  Ако обаче сте в район без много хора, трябва да решите дали да дърпате здраво чантата си или да я оставите в ръцете му, за да не пострадате. Ако мислите, че можете да му нанесете силен ритник в муцуната – направете го. Но затова трябва предварителна тренировка.

4. Какво да правите, ако не може да се предотврати атаката

Когато нещата опрат до конкретни действия :

  • Първо – насочете ноктите си към очите му. Това ще му причини доста болка и ще ви даде възможност да се измъкнете.
  • Второ – използвайте долната част на дланта си и го ударете отдолу-нагоре по носа. Ако той е зад вас, направете това с лакътя си.
  • Трето – Стиснете го за шията и натиснете силно адамовата ябълка – той ще загуби съзнание и вие ще избягате.
  • Четвърто – Нанесете удар с коляното силно в половите му органи – това ще го остави без дъх и вие ще избягате.

И последно – не ходете никъде сама по тъмниците и по безлюдни улички, ако не сте тренирали бойни изкуства за самозащита.

 

Телохранител в дамската ти чанта

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар