Треска в събота сутрин

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Сега е моментът да планираш един разли­чен и презареждащ уик­енд – далече от тради­ционния ти клуб в събо­та вечер и мързели­во прещракване на дис­танционното в неделя сутрин. Защото уикен­дите са за наслада, не само за… махмурлук.

1. Научи се да забъркваш мохито

Най-лесният начин е да потърсиш рецептата в интернет или пък да видиш видео указания за приготвянето му в Youtube. Малко по-ангажиращият, но затова пък по-забавен начин е да отскочиш в любимия си бар (видя ли, не те лишихме съвсем от него!), само че не в 8 вечерта, а някъде следобед. След това помоли бармана, който и без това те познава, да ти покаже стъпка по стъпка как се прави. Ако решиш да си правиш флеър вкъщи, използвай празни бутилки за начало. Казвам го от опит…

2. Дръж се като евро­пейка – разходи се в градския парк

Градските паркове през лятото могат да бъдат много приятни места. Затова, вместо автоматично да се запътваш към поредния МОЛ, обмисли обиколка на чист въздух сред зелени площи, детски люлки и хора, разхождащи кучетата си. Лятото там има много повече неща за правене, отколкото през хладните месеци. В Борисовата градина в София лятната естрада най-после се употребява по предназначение за концерти на открито и детски куклени театри. В морската градина във Варна пък можеш да гледаш състезания по скокове с велосипед или да участваш в упражнение на древната китайска медитативна техника фалун гонг.

3. Направи добро

Нищо не зарежда повече от това да помогнеш на някого. Зато­ва защо не използваш почивни­те си дни за доброволчески дейности? На volunteer-bg.org можеш да видиш по как­ви проекти има възмож­ност да се включиш. Аз си харесах „Преобразяване на къща за зелено учи­лище в Родопите“ – хем си полезна, хем си на зелено. Ако пък обичаш животните, в никой от приютите за бездомни кучета и котетата няма да се раз­сърдят, ако предложиш помощта си. Доскоро и Софийският зоопарк си търсеше помощници. А като го споменахме…

4. Опознай флората и фауната на родното си място

Зоопаркът не е само за деца. Защо не прекараш съботата си там? Ако пък животинският свят не те влече толкова, има и разкошни ботанически градини, които очакват посетителите си. Особено препоръчителна (тъкмо за лятото) е тази в Балчик. Освен че ще се порадваш на красиви растения, можеш да си купиш едно за вкъщи.

5. Релаксирай

Ха – не се беше сетила сама, нали? Ако от месеци се каниш да отделиш време за масаж, ето – сега е моментът. Избери нещо дълго и разточително, което да накара сетивата ти да усетят света с нова сила. Ако продължителните процедури не са ти по вкуса, какво ще кажеш за един красив маникюр/ педикюр. Хайде, време е да се поглезиш – лято е!

6. Загуби дъха си…

…от смях, или пък от вълнение. Защото гледаш супер забавен филм, който не те оставя неусмихната за повече от 30 секунди. Или пък защото си падаш по високо адреналинови екшъни, които поглъщат цялото ти внимание за час и половина и не ти оставят място за тревожни мисли.

7. Опитай винтидж

Не си се осмелявала да си купиш стока втора ръка? Събота е моментът да обиколиш няколко магазина „секънд хенд“ и да видиш дали пък няма да ти допадне. Там очарованието не е в бясната надпревара за намалени стоки, а в това да откриеш нещо различно и наистина уникално. А ето и една съвсем нова за България идея – отскоро група хора организират така популярните в САЩ гаражни разпродажби. На тях можеш да продадеш нещо, което вече не ти трябва (дреха, мебел, спортни принадлежности и други) на някого, който пък точно това търси. И обратното. Напиши „гаражни разпродажби“ във фейсбук и ще видиш.

8. Завърти колелетата

Кога, ако не през лятото, е моментът да избереш алтернативен начин за придвижване, освен градския транспорт или колата? Вади колелото, а защо не и ролерите, и виж дали няма да откриеш непознати за теб маршрути, просто защото си свикнала да виждаш града си само през стъклото на автобуса. Има няколко правила, които трябва да спазиш: избягвай големите булеварди (движението е натоварено, а газовете – отровни), вземи си дъждобран и задължително носи каска.

9. Опознай града си, за да го обикнеш

Нещата, които са ни най-близко, обикновено остават най-непознати за нас. С какво друго да обясня например, че сигурно от години не съм стъпвала на Витоша? Потопи се в атмосферата на родния си град и го погледни с нови очи, сякаш за първи път попадаш там. Отдели си ден да се разходиш в тесните улички около центъра, да обядваш в старата му част, а защо не и да разгледаш някоя къща музей и да поснимаш като турист. Моята следваща дестинация е паркът на военната академия в София, който съвсем отскоро е отворен за публични разходки.

 

 

 

25-ият час

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар