Красива без риск… ботулинов токсин и лазерен пилинг

Искаш да изглеждаш по-млада и свежа, но те е страх да легнеш под ножа? Има и други начини да върнеш времето назад. Ще ти покажем плюсовете и минусите им, а изборът оставяме на теб.

В наши дни имаш на разположение ис­тинско изобилие от козметични реше­ния, чрез които да накараш кожата на лицето, ръцете и шията си да изглеждат така, че да не издават възрастта ти. Най разпространените процедури са третирането с ботокс, инжектиране на филъри за запълване на бръчки, третиране с лазер и др! Те са сравнително достъпни, макар и не Особено евтини. Едно от най-големите им пре­димства е краткото време за терапия и почти незабавните резултати. Те могат да бъдат напра­вени във всеки сравнително добре оборудван дерматологичен кабинет, без да се налага пълна упойка. Всичко това може да звучи успокоява­що, но решиш ли се на такава стъпка, трябва да си нащрек! На първо място – задължително е много добре да проучиш специалиста, на когото ще се довериш. Не се колебай да изискаш сер­тификата му, за да се убедиш, че наистина може да извършва такива процедури. Поинтересувай се дори и от асистентите и екипа му. В случай, че си бременна или правиш опити да заченеш, задължително се консултирай с личния си ле­кар, който да те посъветва дали процедурата ще е подходяща за теб в този момент.

ТРЕТИРАНЕ С БОТУЛИНОВ ТОКСИН

Какво е това?

Подкожното инжектиране на ботулинов токсин временно намалява активността на групите муску­ли, причиняващи бръчки, посредством блокиране на нервните сигнали, които причиняват движения­та им. Използва се най-вече за прикриване на две­те вертикални бръчки, които се появяват между веждите, както и за тези в областта около очите. Инжектира се най-често в челото.

За кого е подходящ?

Хора, които искат да изглеждат по-млади и да имат по-свеж вид, без да прибягват до хирургиче­ска намеса.

Каква е процедурата?

Инжектира се подкожно в мускулите. Процеду­рите са няколко. Всяка една от тях трае по около двадесет минути.

Боли ли?

След инжектирането се усеща лек дискомфорт. Той може да бъде облекчен и ликвидиран с локално налагане с лед или с болкоуспокояващ мехлем.

Колко трае ефектът?

Около 4 месеца.

Къде се извършва?

Третирането с ботулинов токсин може да бъде приложено от различни специалисти – хирурзи, дерматолози и дори офталмолози. Преди да започнеш с процедурите е добре да се убедиш, че докторът има богат опит с инжектирането на ботокс, както и че процедурата не се извършва от медицинска сестра или друг асистиращ персонал. Никой няма да ти се разсърди и ако поискаш да видиш опаковката на препарата, който ти се ин­жектира, както и той да бъде отворен пред теб.

Странични ефекти и рискове

Евентуалните странични ефекти включват подуване, дискомфорт, лека до умерена болка и зачервяване. В изолирани случаи може да се на­блюдава алергична реакция, чиито симптоми са сърбеж, обрив, замаяност, отпадналост. Изклю­чително рядко са докладвани по-сериозни случаи на обща мускулна слабост, смущения в зрението като двойно или замъглено виждане, увисване на клепачите. Като цяло не са известни случаи със сериозни и дълготрайни последствия върху здра­вето вследствие на третиране с ботулинов токсин.

ЛАЗЕРЕН ПИЛИНГ

Какво е това?

Лазерният пилинг може да бъде два вида – аблативен и неаблативен. При първия вид третирането е по-агресивно – премахва се част от най-горния слой на кожата, епидермисът, като се открива по-нежната кожа, непосредствено под отстранения слой; При втория вид, който се прилага значително по-често, третирането е с ултразвук. Въпреки че резултатите често не са така ясно изразени и видими както при аблативния пилинг, този метод е много по-щадящ за кожата и с по-малко странични ефекти. Не е за подценяване и фактът, че възстановяването е далеч по-бързо.

Защо се прави?

За да придадеш по-свеж вид на кожата на лицето си, да премахнеш леки петна, причинени от излага­нето на слънце или от възрастта, за да скриеш някои леки белези.

За кого е подходящ?

За хора с нормална кожа, която не е мазна и няма дълбоки белези. Трябва да се действа по-предпазливо при хора с по-тъмна кожа, поради опасност от промя­на на цвета на пигментацията на третираното място,

Каква е процедурата?

Известно време преди да се подложиш на лазерен пилинг, трябва да използваш специални кремове и лосиони, които да подготвят кожата ти за процеду­рата. Те се предписват само от специалист. Непо­средствено преди пилинга най-вероятно ще ти бъде приложена местна упойка. Процедурата трае около час и половина.

Боли ли?

Със сигурност ще ти трябва упойка, най-често ло­кална.

Колко трае ефектът?

Зависи дали пилингът е аблативен или неаблати­вен. Като цяло обаче, ефектът трае няколко години.

Къде се извършва?

Само при отлично квалифициран хирург или дерматолог.

Странични ефекти и рискове

Подуване, зачервяване, сълзене и белене на кожата са най-честите съпътстващи ефекти на лазерния пилинг. Може да ти се наложи временно да ползваш лед и дори превръзки за облекчаване на неприятните симптоми. В някои случаи зачервяването на кожата може да не изчезне с месеци. Най-неприятният ефект определено е т.нар. хиперпигментация – третираната кожа става по-тъмна. Среща се сравнително рядко.

 

 

Красива без риск…кожни филъри и химически пилинг

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар