Изследване: Противогрипната ваксина може да намали риска от инсулт

За разлика от това, не е установено, че ваксината срещу пневмония има подобен положителен ефект върху риска от инсулт

Годишната противогрипна ваксина може да е свързана с по-нисък риск от инсулт, заключава ново испанско научно изследване.

Изследователите, ръководени от д-р Франсиско де Абахо от университета в Алкала, който направи съответната публикация в списанието “Неврология” на Американската академия по неврология, анализираха данни за 14 322 души на възраст над 40 години, които са претърпели исхемичен инсулт (причинено от блокиране на притока на кръв към мозъка), и 71 610, които не са страдали.

След като са взети предвид различни рискови фактори за инсулт – възраст, хипертония, висок холестерол и т.н., проучването заключава, че тези, които са били ваксинирани срещу грип, са с 12% по-малко вероятно да получат инсулт.

За разлика от това, не е установено, че ваксината срещу пневмония има подобен положителен ефект върху риска от инсулт.

„Други проучвания показват, че грипната инфекция увеличава риска от инсулт, но дали противогрипната ваксина може да помогне за предпазване от инсулт, се проучва.

Нашето ново проучване показва, че тези, които са се ваксинирали срещу грип, имат по-нисък риск от инсулт.

Въпреки това, за да се определи дали това наистина се дължи на защитния ефект на самата ваксина или на други фактори, са необходими повече изследвания“, каза д-р Абахо.

„Във всеки случай тези резултати са още една причина хората да се ваксинират срещу грип всяка година, особено ако имат повишен риск от инсулт“, каза той.

Той добави, че това е наблюдателно проучване, което не доказва, че самата ваксина срещу грип намалява риска от инсулт, но показва, че има връзка между двете./ПловдивПрес

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар