Експертите предупреждават за често пренебрегван симптом на диабета

Усложненията обикновено включват сухота в устата, кариес и пародонтално заболяване

Според скорошно проучване хората с диабет са изложени на риск от проблеми със зъбите и този проблем е с около 20 процента по-висок при тези, които не се грижат достатъчно за състоянието си.

Диабетиците са по-склонни да развият кариес, тъй като глюкозата, циркулираща в кръвта, поддържа бактериите в устата, които отделят деминерализиращи киселини. Това може да е причината за повишения риск от кариес и загуба на зъби.

Изследователите посочват, че диабетът увеличава риска от заболявания на устната кухина.

„Има различни известни усложнения, които се вземат предвид при лечението на диабет, включително невропатия, нефропатия, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и бъбречни заболявания. Въпреки това, хронично усложнение на това заболяване, което може да бъде по-малко забележимо, е кариес и загуба на зъби, което може да влоши и други състояния“, каза авторът на изследването Абдулхалим Раджаби пред Medscape News.

Резултатите подчертават необходимостта лекарите да обръщат внимание на здравето на устната кухина и зъбите на пациентите с диабет.

Усложненията обикновено включват сухота в устата, кариес и пародонтално заболяване, което може да доведе до загуба на зъби в тежки случаи. Смята се, че около една трета от пациентите с диабет страдат от орални проблеми в резултат на лоша хигиена на устната кухина.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар