5 ценни съвета да овладеем ревността

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Ревността е отрова за отношения­та и живота ни. Ще ви разкрием пет типични ситуации за повод на ревност между партньорите и ще ви дадем съвети от психолог как да се държите в подобни случаи.

За първи път сте луда от ревност

Имате нов приятел от три месеца и изпитвате ужасна ревност. Питате се какво става с вас. Последният ви приятел, с когото сте живели четири години, често ви е лъгал и затова връзката ви се е разпаднала. Но досега ревността не с била про­блем за вас. Дали всичко се дължи на предишния ви горчив опит, или новият ви приятел по някакъв начин не предизвиква нещо, неприсъщо за вас? Дали да не платите на детектив да го следят – все пак ще имате известна сигурност?

Психологът: възпитавани сме да не бъдем завистливи и ревниви. Много хора се гордеят с това, че не познават чувството на ревност. Но когато се появи, трябва да се научим да живе­ем с него. Предишни разочарования като например изневери могат да отслабят имунитета ни към ревността. Но причината за нея може да е нещо, което ни смущава в държанието му. Всички тези чувства трябва да се вземат насериозно и да се запитаме – какво ми напомня за предишните разочарования, колко сме близки с новия партньор, кога започна това чувство? Вместо да решите да нае­мете детектив, направете вътрешно разследване, в душата.си, а след това поговорете с любимия.

Той флиртува на парти, вие беснеете

Вие танцувате с приятелки на дан­синга, а той забелязва някаква жена на бара. Заговарят се, личи си, че тя му харесва. След час продължават да си говорят и той вече флиртува. Започвате да се чувствате идиотски, но не се намесвате. В колата на връщане цари ледено мълчание. Когато ви пита какво има, отгова­ряте, че за разлика от вас той се е забавлявал прекрасно. На реплика­та му, че с непознатата само са си говорили, контрирате, че отстрани е изглеждало по друг начин. Оттук нататък вече няма защо да описваме скандала.

Психологът: всяка двойка трябва да познава границите, до които може да стигне. Ревността в случая е важ­на, защото показва, че в случая той е прекрачил тези граници. На партито вие не се намесвате, може би не сте сигурна, че има защо. Или не искате да ви сметнат за ревнива, да станете за смях. Можехте обаче да отидете при „гълъбчетата“ и да започнете приятелски разговор. Да, вероятно той щеше да се подразни, че го ограничавате. Но пък щеше да разбере, че ви наранява, че за вас подобен флирт е недопустим.

Колегите ви се възхищават, той се тревожи

Три години сте сама у дома е дете­то. Накрая отново се връщате на работа, стараете се да се обличате по-красиво, дори малко предизвика­телно. Доста по-различно от преди, както си мисли той. Получавате комплименти от шефа и колегите за външния си вид. Но той ви намира за променена.

Психологът: чувството на ревност причинява болка, но и освежава отношенията. Ревността не само алармира, че някой трети застра­шава щастието на двойката. Тя ни кара да виждаме другия по различен начин, не само като нещо привично. Когато партньори ви ревнува, вие се чувствате по-привлекателна за другите мъже. А това го кара да ревнува. Пред него има две възмож­ности – да започне да се страхува и да ви ограничава или да признае, че и той ви намира за привлекателна. Това повече ще му помогне да ви запази, отколкото ревността.

Бои се от най-добрата ви приятелка

Срещате се често с нея и говорите по телефона почти всеки ден. Той: „Какво толкова има да си говорите? Можеше да дойдеш с мен, вместо да клюкарствате с нея цели часове.” Вие обяснявате търпеливо, че има неща, които можете да обсъждате само с приятелката си.

Психологът: една интимна връзка никога не удовлетворява всичките ни желания и нужди. Затова приятелките са важни – дори помагат да запазим тази връзка. Ако партньо­рът ви се страхува от конкуренция, вероятно се притеснява, че срещу него се образува някакъв фронт, или се бори с чувството на завист. Поговорете с него за тези страхове заслужава си, защото връзката ви ще се задълбочи от откровен разговор.

До вас достигат слухове…

От известно време той ви се струва променен. Сияе, има повече енергия от обикновено. Миналата седми­ца замина за уикенда на служебна среща. Не можахте да се свържете, телефонът му беше изключен. Каза, че не е имало обхват. Днес ваша колежка ви съобщава, че го видяла на гарата в неделя и не смята, че жената с него е била само<колежка. Но все пак не е съвсем сигурна. Първата ви мисъл е, че това е невъзможно. Но все пак се чувствате ужасно, когато се прибирате в къщи.

Психологът: забранявате си да ре­внувате. Но по-добре да поговорите с него, не омаловажавайте нещата. Ревността ви подсказва да проверите всичко, но се колебаете от страх каква ще се окаже истината.

Как да се оправите ако имате връзка с мъж „съблазнител”…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар