Цветята на балкона: как да ги изберем според изложението?

He е достатъчно да искате за озелените балкона си, трябва и да знаете как

Изборът на цветя започва, след като си дадете сметка какво изложение има терасата ви. После трябва да сте наясно какво време сте готови да отделите за поддържане на растенията. А накрая идва ред за избор на съдове и правилно комбиниране на различните видове цветя.

Много е важно изложението на балкона. Мнозина мислят, че южното е най-благоприятно. Не е точно така. Малко са цветята, които ще издържат на целодневно лятно слънце. Ще се наложи да поливате много често. Мушкатото е създадено за такива условия. Обожава слънце, не се страхува от засушаване в разумни граници. Тагетисите също не се плашат от жега. Те всъщност се чувстват добре навсякъде, стига да не е прекалено сенчесто. Календулата е красива само при обилна светлина. С разнообразието от багри – червени, жълти, оранжеви и бели, позволява да направите с нея интересни композиции.

И петуниите обичат слънце, но само ако поддържате почвата им непрекъснато влажна. През най-горещото лято трябва да ги поливате два пъти на ден, добре е да са по-навътре на балкона.

При западно или източно изложение възможностите за избор са най-много, защото там не пече в обедните часове

Можете да засадите буквално всяко цвете. Например капризният декоративен грах, който не понася както жега, така и сянка. Мушката и петунии, латинки, маргаритки, лобелии и биденси ще виреят без проблем. В същото време в най-вътрешната част на балкона
може да сложите сенколюбиви цветя като циганчета и бегонии.

Северните балкони може да грейнат в багри, стига да са достатъчно светли

Иначе клонките ще прорастат, а пъпки няма да има. Там трябва да садите само видове, които ще се примирят с тези условия. Фуксиите са сред най-добрите избори, ако ги поливате редовно. Грудковите бегонии цъфтят без проблем без слънце, дори не го обичат. Мимулусите се примиряват с липсата на обилна светлина, те също трябва да се поливат обилно.

Калцеоларията не е сред популярните видове за северни балкони, но тя ще се чувства отлично на тях, стига да са проветриви. При поливките внимавайте да не мокрите листата. Торенията расте на сенчести места. Може да сложите и петунии, но да са най-отпред на перваза. Там е мястото и на тагетисите, на винките.

След като сте избрали растенията, трябва да ги комбинирате правилно

В едно сандъче е най-лесно да засадите еднакви цветя, по този начин няма да сбъркате. Ако държите да направите композиция от различни видове, те задължително трябва да са с еднакви изисквания към светлина, поливки и подхранване. Класическият пример са мушкатата. Ако ги поливате обилно, те растат на листа, а пъпките са малко. Така че за компания им подхождат цветя със сходни изисквания. Например с тагетиси ще си съжителстват без проблем, но петуниите ще загинат без достатъчно влага.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар