Митология и история на зодиакалния знак Овен

промоции

Интересно за зодия Овен – как се е появил, каква е силата му и защо е такъв, какъвто е


Арабският астроном Абкмасар твърди, че Бог създава света, косато Слънцето, Луната, Венера, Меркурий, Марс, Юпитер и Сатурн са се намирали в съвпад в Овен. Управляваща планета на знака е Марс. В човешкото тяло му съответства главата. Овенът олицетворява огъня в примитивната му форма: той е импулсивен, енергичен, инициативен, но може да бъде хаотичен и разрушителен.

Знакът Овен е символ на скритите душевни възможности на човека, неговите неизявени познания. Известни са качествата на водача на стадото – смелост, решителност, напористост. Той носи у себе си обновлението на природата и е първият знак в Зодиака. Пиктографският му символ е овен.

Още от древни времена, през Средновековието е представян и като човек, който във всяка ръка държи жезъл: единият е вдигнат нагоре, другият е отпуснат. Асоциира се с картите таро „Маг“ и „Глупак“. Алхимичният знак означава стадия калцинация – бавно изпичане и горене на материята. Съответстват му еврейската буква Хе, числата 70 и 7 и буквата О.

МИТОЛОГИЯ И ИСТОРИЯ НА ЗНАКА

Съществува наука – нефелология, изучаваща природата на облаците. Това необичайно название й е дадено по името на богинята на облаците – нежната красавица Нефела, съпруга на царя на Беотия – Атамант. Децата им са Фрикс и Гела.

Но веднъж Атамант довежда в дома си Ино – дъщерята на съседния цар, и младата жена използва целия си чар, за да съперницата си и да погуби децата й. Нефела отлита далече от Беотия и отнася със себе си облаците и влагата. Земята изсъхва и заради слабата реколта започва мор по добитъка. Хората са заплашени от гладна смърт.

Ино решава да се възползва от бедата

Тя убеждава Атамант, че за да се върнат дъждовете, боговете изискват жертва и това трябва да бъде Фриск. Народът е известен за голямата жертва и е направен жертвен олтар върху висока скала, фрикс се подготвя смело да приеме мъчесестра гръмко ридае и го прегръща. Неочаквано се появява буреносен облак, проблясват мълнии, удря гръм и облакът се спуска върху скалата. От него излиза богинята на облаците Нефела, водейки със себе си животно – златорунния Овен.

„Деца мои, сядайте на този божествен овен и той ще ви отнесе в страна, кьдето ще сте щастливи!“, казва Нефела. Децата сядат на широкия гръб на добрия Овен, който бързо се издига нагоре и се понася на север към далечната Колхида. На половината път от целта малката Хела поглежда надолу, вижда морето и изплашена, пада. Оттогава това място се нарича Хелеспонт, тоест морето на Хела. Днес това е протокът Дарданели, който заедно с Босфора свързва Черно и Средиземно море.

Фригс помръква от мъка, но точно тогава се показват зелените пасбища на Колхида и Овенът се приземява спокойно. Страната е управлявана от хитрия цар Ест. Той знае, че появата на златорунното животно ще му донесе богатство и щастие, затова посреща фрикс сърдечно, а Овена принася в жертва на Зевс. Неговата кожа – знаменитото златно руно, е поставена в скала в свещената гора на бога на войната Арес. Входът й се охранява от свиреп дракон.

Митът за аргонавтите разказва, че заради златното руно започват разпри между честолюбци, мечтаещи да го притежават, за да им донесе слава и богатство. Но всъщност не получават нищо друго освен мъка. А прекрасният Овен попада на небето и дори е удостоен с честта да тегли огнената колесница на Хелиос, когато той в първия месец на пролетта започва годишната си обиколка сред звездите.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар