Чимане са хората с най-здрави сърца на света

В една от най-бедните страни в Южна Америка има племе, чиито членове имат най-здравите сърца сред хората. Каква е тайната им?

Членовете на племето Чимане рядко страдат от сърдечни заболявания. След едногодишно проучване учените установиха, че имат най-здрави сърца и са взели тази титла от японците. За да научи повече за тях, репортерът на CNN, д-р Санджей Гупта, пътува до тропическите гори на Амазонка в Боливия.

„Знаехме, че Чимане живеят в малки групи от по 60 души по бреговете на реките. Най-накрая открихме едно от селата, когато слънцето започна да залязва. Посетил съм повече от 100 страни по света, така че е особено вълнуващо да намеря места, които са различни от тези, които съм виждал досега, като например случая с Амазонка. Същата вечер поставихме палатките си в селото и започнахме живота си като Чимане. Един ден извадих iPad и племето ме погледна с широко разпространени очи, сякаш бях магьосник – каза Гупта.

Той ходел с племето на лов, риболов, събирал плодове и играл на футбол с децата и чрез това разкрива тайните им.

„Целта ми беше да науча тайните на хората с най-здрави сърца на света и да се съсредоточа върху три неща: хранене, активност и почивка. Що се отнася до диетата, очаквах, че тя ще бъде някакъв вид „палео“ диета, с 65% калории от животинска плът. Вместо това открих обратното: племето получава най-много калории от въглехидрати като банани, маниока, ориз и царевица. Както можете да предположите, храната там не е преработена или рафинирана, тя е без добавени захари и соли. Естествените въглехидрати са основните храни на хората, които допринасят за около 15% мазнини и 15% протеини. В диетата им има множество микроелементи като селен, калий и магнезий“, казва лекарят.

„Те са почти постоянно на крака. Те прекарват много време в ходене и следване на животните в лов. Ако ловците се сдобият с месо, те наистина го заслужават, защото са изминали часове и са минавали мили.

Същото е с жените и децата, които работят цял ден във фермите и събират плодове.

Средно един жител прави около 17 хиляди стъпки на ден. Те с най-здравите сърца на света тъй като са постоянно активни, но не и интензивно активни. Рядко е да сядат,“ казва Гупта.
Колко са дружелюбни? Гупта казва – твърде много.

„Чувството за общност е важно, с много смях, разговори и споделяне. Няма съмнение, че социализацията и липсата на самота също са отлична защита срещу сърдечни заболявания, както много изследвания доказват в много страни по света.“

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар