Разкрасете скучните стати с красиви стайни алпинеуми

Стремежът към необичайна декорация на дома не подминава озеленяването. Една такава необичайна декорация са стайните алпинеуми


Растенията в саксийки не само красят перваза на прозореца, но и се комбинират в красиви композиции. Оформени с камъни, те вкарват още повече природа вкъщи.

Алпийските стайни градини се различават от градинските. При тях подражанието на дивата природа не е толкова изразено. Може да са най-различни и като размер, и като място в интериора. Всичко зависи от мястото, което ще им отделите.

Стайният алпинеум може да е вариант за закриване на някой ъгъл или да е основна украса на стаята. Задължително е стопаните да обичат камъни, защото ще трябва да открият и внесат в дома си сериозно количество.

Ще са нужни и няколко саксии. В тях се засаждат няколко растения с различна височина, а почвата се покрива с по-дребни камъни и мулч и няколко по-едри камъка за акцент. Обикновено се използват сукулентни видове. Целта е да подражавате на планински релеф.

Такива алпинеуми може да се организират и в мини водоеми или стайни фонтани. Стените и дъното им са със защитно покритие, издръжливо на влага. Видът на почвата зависи от пространството позволява, може да насипете почва, а в нея да заровите отделни саксии. Така трябва да се съобразите само със светлината.

Много по-ефектни са каменните стени

При тях имитирате скали със струпването на по-едри камъни и по тях подреждате саксии с ефектни растения. Подходящи са не само алпийските сукуленти и кактуси, а и лиани, които изпълняват ролята на почво-покривни.

Цветна витрина най-често се аранжира в специална стъклена конструкция, в която камъните се съчетават с влаголюбиви растения заради повишената въздушна влажност в затвореното пространство. Изкуственото осветление играе роля не само на допълнителен акцент, а и компенсира недостатъчната светлина в по-тъмните помещения.

По-малките композиции може да аранжираме сами. Общото правило е по-големите растения да са в отделни саксии. Най-подходящи са глинените. На дъното задължително направете много дебел дренаж – до 1/3 от обема. По-дребните цветя засаждате в пространствата между големите направо в почвата, запълваща основния съд.

Има само две ключови условия за отглеждане на растенията в стайната скална градина. Те имат декоративна украса, трябва да създадете и система доосветяване, достатъчно въздух и да добавите някои дребни детайли по ваше желания.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар