Вулкан на Хаваите изригна след 5 по Рихтер (ВИДЕО)

Изригването на вулкана е предизвикано от серия земетресения

1700 души бяха евакуирани най-големия хавайски остров Биг айлънд заради изригването на вулкана Килауеа, предизвикано от серия земетресения, предаде Би Би Си.

До природното бедствие се стигнало, след като заради трусовете, един от които 5,1 по Рихтер, срутили основите на кратера на Килауеа. Тогава вулканът започнал да бълва пепел и лава, която стигнала чак до улиците на жилищния квартал Лейлани.

вулкан

Вулкан изригна на Хаваите

Заради горещата маса и въглеродния диоксид във въздуха хората били евакуирани в местния клон на Червения кръст. Общо около 10 000 души бяха приканени от властите да напуснат домовете си и да потърсят по-сигурно временно убежище.

Предупреждение

Властите на острова предупредиха жителите и туристите за евентуалното изригване по-рано през седмицата. Само за няколко дни на Биг айлънд бяха регистрирани стотици земетресения, като само след срутване на кратера те са били 250. Жителите на острова заявиха, че почти цяла седмица земята постоянно се тресе. Също така можело да се забележат огромни пукнатини по пътищата.

Евакуираната жителка на квартала Лейлани Майджа Стенбак описа пред медиите изригването като „шум от огромна експлозия“. „Звукът и цветът на лавата са неописуеми“, разказа още Стенбак.

Активност

Килауеа е един от най-активните вулкани в света, пише „Телeгрaф“. Намира се в хавайския национален парк за вулкани. Около 64 000 дка от територията му са затворени за посещения заради голямата вероятност от изригвания и земетресения.

Килауеа се намира на 1247 м над морското равнище, а основата му на дъното на Тихия океан е на дълбочина от около 5 км. Последното изригване на вулкана започва на 3 януари 1983 г. и продължава до днес без прекъсване.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар