Може ли орхидеята да бъде покрита постоянно с цветове?

Дойде ли януари, най-популярните орхидеи – филенопсиси, ванди и катлеи, се покриват с цветове

Те са толкова красиви, че ви се иска това да продължи вечно. Нищо не е вечно, естествено, но можете да удължите живота на цветовете.

Това става с правилни и старателни грижи.

При най-малки отклонения или грешки в условията за живот дори тези най-некапризни орхидеи ще се разсърдят. Пъпките ще започнат да съхнат, листата ще повехнат, а цветоносите няма да се развият. Два са основните фактора, които влияят на продължителността на цъфтежа: температура в помещението през деня и през нощта и продължителността на светлата част от денонощието. Но и всички останали компойенти от грижите влияят на процеса.

орхидея

Изобилието от светлина е залог за продължителен цъфтеж

Изобилието от светлина е залог за продължителен цъфтеж

Всяко намаляване на светлата част от деня и недостиг на интензивност или продължителност на осветяването води до проблеми с цъфтежа.

Добре е то да се постигне без допълнително осветяване – ако не на цялото растение, то поне на върха на цветоносите.

Качеството на светлината също има значение. Разсеяната е най-добра. Преки слънчеви лъчи водят до бързо прецъфтяване. След разтварянето на всички пъпки орхидеята може да се премести дори на полусянка.

Орхидеите не обичат да им е прекалено топло. Това обаче се отнася за другите видове, не и за филенопсисите. Те не обичат температурата да пада под 18 градуса. Но им е необходима и разлика между нощните и дневните. Без тези условия продължителност на цъфтежа е невъзможна. Още по-голямо значение има температурата при стадия на цъфтеж, когато са се разтворили цветовете.

Достъпът на свеж въздух също е задължителен, но теченията са опасни

Въздушната влажност е от съществено значение за цъфтежа на всички орхидеи. Минималните показатели са 60%. Пръскането на листата и въздушните корени е най-малкото, което можете да направите.

По време на целия период на цъфтеж не допускайте пресъхване на корените. Но в същото време бъдете крайно внимателни с поливките. Дори най-малкото преовлажняване влияе на пъпките. Повечето орхидеи обичат леко засушаване, когато отварят цветовете си.

Подхранването е главната причина за краткия цъфтеж на най-популярните орхидеи

Може да внасяте само био подобрите-ли, специално разработени за този период. Иначе дори най-свежите цветове може да повехнат буквално за един ден. Особено чувствителни са филенопсисите. Ако в указанията за отглеждане на някой вид специално пише, че е нужно подхранване в този период, използвайте препарат с повишено съдържание на калий и го разридайте силно.

крем против петна

Немски крем против петна по кожата

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар