Kротоните обичат влага

Всички стайни цветя страдат от сухия въздух през зимата, но за кротоните той е направо пагубен


Едно по едно листата съхнат и падат, дори да полагате максимални усилия. Но все пак може да ограничите щетите с комплексни мерки за повишаване на влагата.

Тези най-пъстри цветя от листно-декоративните имат нужда от светлина, за да не загубят багрите си. Когато ги поставяте до прозореца обаче, внимавайте да не са близо до отоплителните уреди. Най-малкото, което можете да направите, е да пръскате листата – всеки ден, за да има ефект.

По-добра работа върши поставянето на саксиите върху съд с камъчета, така че като сипете вода в него, тя да се изпарява, а да не достига до дренажните отвори и да преовлажнява почвата.

Групирането на растения с голяма листна маса също повишава въздушната влажност. Циперусите са рекордьори по изпаряване на влага и една саксия до кротони-
те е отличен вариант.

Съд с вода върху радиаторите на парното подобрява микроклимата в помещението, което е добре не само за цветята, а и за стопаните им

Предлагат се и уреди, които регулират въздушната влажност.

Иначе да имате кротони в домашната си градина е престижно. Отглеждат се като саксийни цветя още от средата на 19 век и са преживели многобройни селекции. Това прави семейството богато както на форми на листата, така и на окраската им. Има кротони с тесни листа (някои са навити на спирали), има с широки и едри. В стайни условия достигат височина от около метър. Клонките постепенно се вдървяват. Често младите растения са само със светлозелени листа, багрите се появяват с възрастта.

Колкото е по-стабилен температурният диапазон в помещението, толкова по-добре. Кротоните се чувстват добре при 15-25 градуса. Приближаване към долните показатели обаче не е желателно. По време на зимния покой е препоръчителна температура 17-18 градуса. Резките промени не харесват на нито един от сортовете на цветето.

Кротонът се полива умерено, като не се допуска нито подгизване, нито пресушаване на почвата. Изчаквайте да изсъхнат 1-2 см от горния слой между отделните поливки. При грешка в режима листата увисват или омекват. Водата трябва да е мека, престояла, малко по-топла от въздуха в помещението.

Цветето се подхранва през цялата година за разлика от повечето други видове, които през зимата не се торят. При кротоните само графикът се променя. Ако през лятото сипвате подобрител всяка седмица, през студените месеци е само веднъж месечно. Най-добре е да използвате препарат специално за този вид. При комплексен листата губят част от окраската си. Иначе кротоните обичат както класическо торене с водата за поливане, така и пръскане на листата. Но тогава разреждайте препарата тройно от препоръчаното.

Растението няма нужда от подрязване. Макар да е листно-декоративно, при добри грижи често цъфти. Невзрачните цветове обаче оказват отрицателно влияние върху красотата на листата. Така че отстранявайте съцветието още при появата му.

Кротоните се пресаждат рано през пролетта, но само при нужда, когато саксията се е напълнила с корени. На дъното на съда се прави висок дренаж, използва се универсална почва.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар