Постът в различните религии – лишение, смирение, а накрая – угощение

Постът се среща в различни религии: в тази връзка на мюсюлманите понякога им е забранено дори да дъвчат дъвка


Постът при евреите предписва да изпратят в пустинята „жертвения агнец”, а на поклонниците на Вишну – да избягват срещи с пияници, тъкачи и перачки.

Скоро ще започне Великденският пост, който вярващите християни спазват, за да могат, пречистени, да посрещнат най-великия празник – Възкресение Христово.

Може би най-известният от постовете в останалите религии е Рамадан – един от месеците в мюсюлманския лунен календар.

В този месец ангелът Джабраил предава на пророка първото от божествените откровения, които са в основата на Корана. През целия месец се спазва строг пост. За разлика от християнския той се състои не във въздържането от дадени видове храни, а в пълния отказ от храна и вода през светлото време на денонощието. Всякаква храна е разрешена, но само нощем, „когато не можете да отличите бялата нишка на изгрева от черната, а след това постете до нощта…”. С времето се добавят и съвременни забрани – например дъвченето на дъвка.

На правоверния мюсюлманин му е забранено да вдъхва аромати, да се къпе, да играе хазартни игри, да прави инжекции, да приема лекарства, да си чисти зъбите (заради риска да погълне вода) и да пуши

Казват, че по време на Рамадана успяват да спрат цигарите дори хора, които не могат да се избавят от вредния навик по 10-20 години. Смята се, че в Рамадан Аллах увеличава значимостта на всеки от тях 700 пъти, а шейтанът (Сатаната) в този месец е окован във вериги. И за мюсюлманите е много по-лесно да извършват добри дела, отколкото в останалите месеци на годината. Затова те се стараят по-често да споменават Аллаха, да четат Корана и да раздават милостиня. Именно в Рамадан много вярващи отиват на поклонение в Мека.

Периодът се смята за празник и затова през целия месец с настъпването на тъмнината започва истински пир. Във всеки дом се готвят най-вкусните блюда и непременно пилаф. Но безусловно най-грандиозното празненство започва с края на Рамадана – със сладкиши, веселие и песни. Дълг на всеки мюсюлманин е преди това да направи дарение в полза на бедните, за да могат и те да участват в празненствата.

Туристите, оказали се в този период в мюсюлманските страни, са изправени пред факта, че повечето кафенета и ресторанти са затворени

Не се препоръчва дори те да нарушават правилата на Рамадана – могат да пият, да пушат и да дъвчат дъвка единствено в хотелската си стая.

В юдаизма пък съществува единствен постен ден, предписан от Моисеевия закон (макар че по-късно са установени още няколко поста). Това е Йом Кипур- Съдният ден, денят за покаяние, изкупление на греховете и Висш съд. Той завършва Десетте дни на покаяние, когато над всеки човек се осъществява Висш съд, оценяват се всички извършени от него дела през годината и се определя по-нататъшнапга му съдба.

Историята на Йом Кипур води началото си от библейските времена, когато Бог чрез Мойсей дава на евреите закона

Тора предписва в този ден те да не се занимават с нищо друго освен с покаяние. В буквален смисъл-забранено е да работят, да се мият, да си слагат козметика и да носят кожени обувки, да не говорим за интимни отношения. Някога в този ден са жертвани бикове, овни, агнета, козли. На козела символично се възлагат греховете на целия еврейски народ и той е пускан в пустинята.

Днес жертвоприношението е заменено от молитвите

В Израел Йом Кипур се смята за най-тържествения ден в годината, държавен празник е, така че дори нерелигиозните евреи постят, молят за прошка, желаят си един другиму „добър запис” в Книгата на живота и ходят в синагогата. Броят на посетителите в този ден се увеличава многократно. Затворени са учреждения и магазини, не работи общ общественият транспорт, радио- и телевизионните канали, не летят самолетите. Казват, че това е единственият ден, в който парите в Израел нямат значение – с тях не може нищо да се купи.

На Йом Кипур не е прието и да се кара автомобил, затова децата могат свободно да карат по улиците велосипедите си. На шега израелците наричат този ден „празник на велосипедите“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар