Съвети за разумни поръчки онлайн

промоции

Пазаруването по интернет или онлайн е привлекателно с големия избор,спестяването на време, изгодните предложения

онлайн
Очакванията са за много сделки през декември заради празниците. Само че изобилието на клиенти е изкушение и за некоректни търговци.

За да няма неприятни изненади, най-важното е, преди да извършите плащане, да се убедите, че търговецът действително съществува и е в състояние да ви предостави предлаганата стока или услуга. Затова внимателно проверете офертата и фирмата.

При плащане и попълване на лични данни в интернет магазин се уверете, че адресът на сайта започва с https:// (S означава сигурност) и има иконка на катинар в долния десен ъгъл на лентата на браузъра. Това означава, че връзката е криптирана и вашите лични данни са защитени.

Важно е къде се намира сайтът. Домейнът на сайта не означава автоматично, че магазинът е разположен в съответната страна. Например ако сайтът има в адреса си co.uk, не е задължително той да е базиран във Великобритания. Някои сайтове имат и локални версии на български език, което може да ви заблуди, че пазарувате от роден търговец, а фирмата да е зад граница.

Затова е добре да потърсите уебсайта в обществено достъпни бази данни, за да проверите фирмата, която го е регистрирала (например who.is)

Ако сайтът се намира в страна член на ЕС, Исландия и Норвегия, потребителите ползват правата и защитата, които са им гарантирани в рамките на общността. Ако купувате стоки извън ЕС, може да се наложи да платите допълнително мита или данъци.

Проверете дали онлайн магазинът е посочил и физически адрес, където е регистрирана фирмата и където може да върнете стоката, ако не ви хареса. Законодателството в България и в ЕС задължава онлайн търговците да обявят на сайта си пощенски адрес, имейл, метод на плащане и начин на доставка, както и условията, при които може да се върне продуктът в определения за това период от 14 дни.

Прочетете общите условия. Не пропускайте и дребния шрифт – там може да бъде заложено задължение за плащане, без да го желаете.

Плащайте по защитен начин. В България е особено популярен наложен платеж, но някои сайтове в чужбина не го предлагат. Най-сигурно е плащането с кредитна карта, за-щото в случай на измама може да оспорите трансакцията с помощта на вашата банка.

Проверявайте детайлите. Когато сравнявате цените на стоки или услуги, обърнете внимание дали те включват всички такси и разходи за доставка или монтаж.

Не ползвайте интернет през публични или споделени мрежи.

Не попълвайте онлайн ПИН кода на дебитна или кредитна карта, нито изпращайте подобна информация по имейл.

Пазете всички документи, включително правете скрийншот на различните етапи на поръчката.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар