Кой е бащата на съзвездията и понятието „Зодиак“?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

След „астрологическия бум“, стремително завладял обществото ни в годините на прехода, понятието „Зодиак“ трайно навлезе в живота ни

зодиак
Понятието „Зодиак? стана част от него. Но за сериозните учени зодиакалните съзвездия и знаци са все още предмет на бурни дискусии. Така например не е ясно на кого принадлежи палмата на първенството в „изобретяването“ на Зодиака и кога именно се е случило това.

Като система от съзвездия, разположени в определен, ред, Зодиакът се среща за първи път в клинописен сборник с астрономически текстове, известен сред специалистите под названието MUL.APIN. Времето на окончателно му оформяне се датира приблизително към 700 г.пр.н.е. Някои негови части обаче са с по-ранен произход.

MUL.APIN са древни клинописни плочки. Споровете и дискусиите на учените за това кога са създадени, са бурни и нестихващи.Плочките представляват своеобразна енциклопедия на известните до този момент съзвездия. Този компендиум съдържа списък от 17 съзвездия, за които се смята, че са съзвездия (буквално – „божества“), през границите на които преминава или които докосва Луната. Именно тези съзвездия са послужили за основа за образуването, първо, на системата от добре познатите ни Т2 зодиакални знака на еклиптиката (големия кръг на небесната сфера, по който се придвижва центърът на Слънцето в неговото видимо годишно движение), и второ – система от 12 съзвездия в зодиакалния пояс с традиционната последователност. Именно затова въпросът за точното време на създаване на уникалните плочки толкова вълнува умовете на специалистите.

Освен зодиакалните съзвездия плочките MUL. APIN съдържат около двеста описания на астрономически наблюдения, включително измерения, засягащи отделни съзвездия

Клинописният паметник на писмеността на Древния изток е един от най-старите, познати днес. Официално е прието да се смята, че е създаден във Вавилон около 687 г.пр.н.е. Но мнозина археолози смятат, че плочките са превод на по-древен текст, дело на асирийски астрономи. Като възможна крайна дата на създаването им се посочва 2300 г.пр.н.е.! Астрономът Бред Шефер от Университета на Луизиана (САЩ) твърди, че е определил точната дата на „раждането“ им и това според него е 1370 г.пр.н.е. (плюс-минус един век).

Плочките съдържат множество наблюдения, включително определен ден от всяка година, когато отделни съзвездия за първи път се появяват на разсъмване. Тези данни са се променяли през хилядолетията заради отклонението на земната ос.

Изучавайки сведенията от плочките и сравнявайки ги с астрономическата информация от други източници, Шефер успява да изчисли годината, в която са направени записите. Той определя също, че древните звездобройци са водели наблюденията си от различни точки – на териториите на древните асирийски градове Ниневия и Ашура.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар