Кои са стайните растения, които виреят без проблем на сянка?

Стайните растения, способни да растат на сянка, без да губят красотата си, стават все по-популярни

стайните растения

Това се дължи на модата в интериорния дизайн всяка част на дома да е озеленена. Затова се разработват нови и нови сортове и видове, които живеят без проблем при оскъдна светлина. Но все пак трябва внимателно да подберете растенията, които наистина няма да страдат при тези условия. Помнете, че няма цвете, способно да живее въобще без светлина.

Мнозина смятат тези цветни видове за скучни, но те имат своята прелест. По-издръжливи са, отличават се с наситени цветове, а оттенъците се променят буквално с 10 см разлика в мястото на саксията.

Трябва да правите разлика между сенколюбиви и сенкоиздръжливи цветя. Първите не могат да живеят на прекалено светло, а вторите са готови да се примирят с по-оскъдно осветление. Като ориентир може да ви служи указанието в справочниците, че дадено растение е подходящо за стая със северно изложение или че може да се гледа само при изкуствено осветление.

Аспидисграта е сред най-ефектните варианти за сенчесто място. Но за тези условия изберете сорт с чисто зелени листа, а не с пъстри. Растението не е чувствително към колебания в температурата, вирее при всякаква въздушна влажност. През лятото може да го изнесете на открито, но го пазете от слънцето. Полива се умерено и не се допуска застояване на влага в почвата. Единственият каприз на аспидистрата е нуждата от прохладно зимуване при температура около 12-15 градуса.

С право хлорофитумът се смята за класическо стайно растение. Расте бързо, размножава се лесно, а новите сортове са и достатъчно ефектни с широките си листа. Издържа на всякакви условия. Вирее и при разсеяна светлина, и при дълбока сянка. Но преходът трябва да става постепенно, за да привикне.
Може да се отглежда и в топло помещение, и в прохлада. Издържа без проблем и на сух въздух. Единственото задължително е да го поливате редовно.

Аглаонемата ще ви предостави най-различна форма и окраска на листата си

При добри грижи може да цъфти в стайни условия. Адаптира се към всякакво
осветление, но само ако температурата не пада под 16 градуса. Най-добре се чувства при 20-25. Редовно поливане и подхранване от време на време е всичко, което трябва да правите за цветето.

Епипремнум е стайна лиана, която също вирее на сянка. Клонките й достигат до 3 м дължина, при това много бързо. Ако защитите цветето от студ, ще свикне на всяко място в стаята. Само бъдете готови на сянка пъстрите листа да изгубят част от окраската си. Поддържайте почвата постоянно влажна, но не и подгизнала.

Алоказията впечатлява с красивите си релефни листа със светли жилки

Но отглеждането й не е толкова просто. Издържа на сянка, само че дръжките на листата се издължават прекомерно и трябва да се вържат за подпора. Високата въздушна влажност е задължителна. Почвата се поддържа непрекъснато умерено влажна. Не си позволявайте нито да я засушите, нито да я преовлажните.

Солейролията е друго стайно растение, което може да украси сенчест ъгъл. Образува своеобразна шапка от дребни листенца, може да се засади и като почво-покривно под високо цвете. Адаптира се добре към всякаква температура. Трябва само да поддържате равномерна влажност на почвата.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар