Внимание: емоциите също се предават като вирус

Лоши или добри, емоциите също се предават като вирус. те прелитат от човек на човек без да ги усетим. И после се чудим откъде е безпричинната тъга


Познавате приятелката си добре и от изражението на лицето й, от един жест, от промените в тембъра на гласа й веднага разбирате как се чувства. Тя ви е близка и дори не се замисляте, че автоматично реагирате на нейните емоции. Не с това, че когато е ядосана или тъжна, започвате да я успокоявате. А с това, че от нея можете да хванете вирус – положителен или негативен.

Учените отдавна са установили, че хората улавят емоциите на другите, имитират ги, без да искат, и започват да чувстват същото като тях. Това се нарича емоционално заразяване. Доказано е с много изследвания.

С приятелите е трудно

Ако избирате да прекарвате времето си с щастливи и оптимистично настроени приятели, вие също ще се чувствате по-щастливи и по-малко сгресирани от всички трудности, които срещате.

Няма съмнение, че да общувате с позитивни хора е мотивиращо и разтоварващо, но невинаги е възможно. Понякога приятелите имат проблеми. Нечестно е точно в този момент да бягате от тях, защото се боите от емоционално заразяване.

С проучвания е установено, че ако единият партньор в двойката е негативно настроен, с годините това често превръща в такъв човек и другият партньор. Понеже го обичате, няма да го изоставите, макар че това емоционално заразяване не ви харесва.

Само че като се замислите, има доста други случаи, в които може би сами си докарвате отрицателни чувства.

Какво си причинявате в мрежата

Да речем, като влизате в групи в социалните мрежи, където срещате т.нар. токсични хора. Не ги виждате на живо, но те ви заразяват. Изследователите Николас Кристакис и Джеймс Фулър са установили, че във виртуалното пространство емоциите също се предават като вирус. Щастието на човек, чието радостно съобщение четете, ви кара да се чувствате и вие щастливи. Двамата учени дори са изчислили, че всеки щастлив приятел увеличава вашето собствено щастие с 9%. Негативните постове и коментари обаче ви натоварват и ви правят нещастни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар