Кои са най-непретенциозните едногодишни растения, които може да отглеждате на терасата?

Да отгледаш цвете от разсад е приключение, но не всеки има възможност и време да се занимава с това


Затова пък има едногодишни растения, които се засяват направо в почвата, а са с впечатляващи багри. Отглеждат се лесно, много по-устойчиви са, отколкото отгледаните от разсад. Дори цъфтят по-продължително, макар и да отварят пъпките си малко по-късно.

Видовете, които се засяват направо в почвата, не са много: ешолция, мак, делфиниум, годеция, ароматен грах, кларкия, амаранта, едногодишни хризантеми и асгри, нигела, гайлардия и още няколко по-редки видове. В топ 5 на тези растения влизат най-ярките представители на непретенциозните красавци.

1. Градинска астра. Любимо цвете за букети, тя е постоянен гост в градините още от средата на 19 век. Разтваря пъпките си от средата на лятото до късна есен. Разнообразието от багри е голямо и покрива почти целия спектър. Може да се отглежда както в градината, така и в контейнер на балкона. Има мощен корен, затова той трябва да е по-дълбок. Вирее както на ярко слънце, така и на полусянка. Няма специални изисквания към почвата, дори не обича прекалено наторена. Обилното поливане е задължително условие за цъфтеж. При саксийно отглеждане обаче внимавайте да не подгизне. Подхранва се с минерален подобрител няколко седмици след засаждането и при образуване на пъпките.

2. Дълго време флоксовете бяха недооценявани, но сега изживяват истински ренесанс. Разнообразието от форми – високостеблени, джуджета, стелещи се, позволява отглеждането им и в градината, и на балкона. Сортът друмонда може директно да се сее. На височина достига до 50 см. Разклонява се силно, което гарантира обилен цъфтеж. Цветовете са ароматни, събрани на плътна китка на върха на клонките. Разтварят се от юни до септември. Цветовата гама включва бяло, розово, червено и виолетово, понякога и в двуцветен вариант. Растението обича ярка светлина, дори малката сянка намалява цъфтежа. Почвата трябва да е хранителна и лека. Грижите за флоксовете се свеждат до поливане. Макар да е сухоустойчиво, цветето спира да цъфти при липса на влага. При образуване на пъпките може да подхраните с комплексен подобрител. При бедна почва торенето се повтаря 3-4 пъти през сезона.

3. Диморфотека. Гостенката от Южна Африка е сред най-красивите маргаритоподобни цветя. На височина достига до 40 см. Цветовете са толкова
обилни, че почти скриват листата. Разтварят се от юни до септември. Гамата е богата: бяло, жълто, розово, пурпурно. Предпочита обилна светлина, ярко слънце през целия ден не й пречи. Почвата трябва да е хранителна и лека, но с намалено съдържание на хумус. Най-важно е да е отцедлива, защото диморфотеката не понася никакво преовлажняване. Затова и в саксии се прави дебел дренаж. Достатъчно е да наторите 1-2 пъти през сезона. Повехналите цветове се махат редовно.

4. Настурцията познаваме като латинка. Великолепното растение може да
образува клонки до няколко метра. Затова се използва като почвопокривно или за озеленяване на стени и перголи. Цветовете са в ярка жълто-оранжева гама и са силно ароматни. Отварят се от юли до първите слани. Обича силна или разсеяна светлина. Почвата не трябва да е прекалено богата. Латинката изисква обилно поливане до началото на цъфтежа, след това – умерено. Подхранва се само в началния етап на растеж с фосфорно-калиев минерален подобрител, органичен и азотен не се препоръчва.

5. Кларкията е сред най-красивите летни цветя. На височина достига до 60 см, има и ниски сортове са сандъчета. Цъфтежът е толкова обилен, че отдалече прилича на рододендрон. Започва през юли и продължава до октомври. Гамата е бяло, розово, червено и лилаво в най-ярките им вариации. Изберете й слънчево място с рохкава почва. Не понася суха, затова не се сади на склон. Изисква редовно поливане, но не обилно. Подхранва се през две седмици. Прещипването на връхчето с повехнал цвят гарантира появата на нова пъпка.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар