Полезни съвети за успех: Как да говорим с другите за пари?

промоции

В службата, както и извън нея, парите често са тема табу. Но има начини да се говори за тях без проблеми и да се постигне добър резултат.

… с шефа

Въпросът за повишението на заплатата несъмнено е изключително деликатен. Но ако спазите съветите, които ще ви дадем, разговорът с началника може да протече безпроблемно и дори успешно.

пари

В службата и извън нея парите често са тема табу

Не пропускайте първата възможност за договаряне на добра заплата. Този момент е най-важният. От самото начало трябва да се „пласирате“ добре, т.е. да покажете, че знаете цената си, която, разбира се, по-късно ще се наложи да докажете. И така, подхванете тази тема в края на интервюто за работа, като първо се осведомите добре за средните заплати, които се предлагат в страната за поста, за който кандидатствате. Ако месечното възнаграждение, с което стартирате, е под вашите претенции, ваше право е да поискате увеличение след време, след като докажете, че блестящо се справяте със задълженията си.

Договаряйте увеличение в подходящия момент, поне шест месеца след постъпването ви на работа, и когато има повод за това (при годишен отчет, повишение, нов пост или след като сте се справили успешно с важна задача). Предварително обмислете аргументите си, бъдете готови и за евентуалната опозиция на началника.

В случай, че получите отказ, не заплашвайте, че ще си подадете оставката, освен ако наистина не го искате.

Предложете алтернатива: например, да ви компенсират с извънредна отпуска или да ви отпуснат еднократна премия. Ако отново ви откажат, приемете го спокойно.

Ако желаете да получавате аванс или ако се нуждаете от заем, поговорете с началника си за това или със съответния човек, който движи тези въпроси във фирмата. Просто кажете, че предпочитате да получавате заплатата си на два пъти, пише „Журнaл“. Имайте предвид, че авансът не може да надвишава половината от общото ви месечно възнаграждение. Колкото до заема, ако ви отпуснат такъв от фирмата, споразумейте се каква сума занапред ще ви удържат за възстановяването му и дали ще ви начисляват лихва.

… с колегите

Чисти сметки-добри отношения. Ако ви се случи да вземете пари назаем от колега, запишете го в тефтера си, за да не забравите. Ако обратното, вие сте дали пари, но не ви ги връщат, не се притеснявайте да напомните.

Направете го деликатно, без сцени. Но на работното място е най-добре да не давате и да не искате големи суми назаем.

И избягвайте личните разговори за пари. Когато някой колега ви попита каква е заплатата ви, колко пари печели брачната ви половинка, колко недвижими имоти имате, каква кола карате, разбира се, можете да му отговорите, но по-разумно е да премълчите или деликатно да отклоните темата на разговор.

Имайте предвид, че след вашия разговор на „четири очи“ има вероятност целият офис да е в течение на семейния ви бюджет. Затова е най-добре да не разкривате каквито и да е подробности, касаещи материалното ви състояние. Можете да отклоните този толкова любопитен въпрос с чувство за хумор: „Защо? Да не би да искаш да ми дадеш пари?“. Може и да го отрежете по-рязко: „Съжалявам, но не обичам да говоря за пари.“ Вие също не разпитвайте колегите си за финансовото им състояние.

… с клиентите на фирмата

С хората, които ви плащат или на които вие плащате, паричните въпроси трябва да се обсъждат възможно най-конкретно и делово, без да се отлагат във времето.

Цената се съобщава веднага. Никога не отлагайте това за по-късно. Забравете фрази като: „Ще видим след това“ или „Ще ми кажете после“. Финансовите въпроси трябва да се изяснят от самото начало – така и двете страни ще бъдат по-спокойни.

Ако ви дължат пари, разчитайте на добрата воля на въпросната личност: „Забравихте да уредим последното плащане“. Ако ви дадат по-малко пари, любезно кажете: „Допуснали сте грешка. Не сте изчислили правилно сумата.“ Ако обаче това се повтаря многократно все с едни и същи клиенти, бъдете по-категорични и поставяйте ултиматуми. Ако и те не бъдат спазени, уведомете за това началника си и ако се налага, прекратете договора с некоректните клиенти.

Ако не можете да платите на тези, на които сте длъжници, предупредете ги по-отрано. Не поемайте ангажименти, които не сте сигурни, че можете да спазите. Никога не казвайте: „Ще ви платя следващата седмица“, ако предварително знаете, че не можете да спазите това обещание. По-добре бъдете честни. Това ще се оцени.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар