12 петъка, в които задължително се пости (ритуал за здраве, щастие и късмет)

промоции

От поколение на поколение се предава сборник с духовни знания, наречен „Поучение за дванадесетте петъка”


Спазването на неговите завети помага да се избегнат тежки бедствия в този живот и носят надежда за блага участ във вечния.

В православието петъкът поначало е ден за пост през цялата година (с изключение на специални цели седмици – например сирната, последната преди Велики пости, и др.). Това е така, защото в петък Иисус Христос е приел мъченическа смърт за грешното човечество и в петък е бил положен в гроба.

Изпълнението на изискванията на „Поученията” е за благото не само на самия постник, но и на всички членове от неговия род – както живи, така и починали. Както е казано в Писанията, „спасете се сами и хиляди около вас ще се спасят“‘.

Първият петък е в първата седмица от Великия пост.

Който пости в този ден, той няма да умре от внезапна смърт. В този ден не бива да злословят нито мъжете, нито жените. Недопустима е и съпружеската близост. Децата, заченати в първия петък на постите, ще бъдат болнави или умствено непълноценни и в бъдеще ще носят много сълзи и огорчения на родителите си и на обществото. Те лесно ще се отдават и на тежки пороци.

Спазвайки пост в първия петък, вие ще избавите своя род от мъртвородени деца, от много тежки заболявания, предавани по наследство, и от трагични смърти. В този ден обезателно се прави помен за починалите роднини с хляб, чай, сухи плодове, сладко; дава се и милостиня на просяци.

Вторият петък е последният преди Благовещение.

В този петък според древното поверие Каин е убил Авел. Който пости, ще се предпази от убийство и други видове насилие, както и от крадци, от греха на унинието самоубийството. Родът се изчиства от пияници, проститутки, наркомани. В семейството се променя в благоприятна посока отношението към брака, изкореняват се пороците. Настъпва избавление от нищета и затвор.

В този ден трябва да нахраните с хлебни трохи небесните вестители – птиците, както и бездомни котки и кучета. В храма се поръчва водосветен молебен за архангел Михаил, архангел Гавриил и за ангела-пазител.

Третият петък е на Страстната седмица от Великия пост.

Който пости в този ден, ще бъде избавен от разбойническо нападение, от мъченията на вечния и нечестив дух, от изкушения и тежки грехове, а освен това и от побои и измами в търговските дела. Освен това постникът ще помогне на своя род да се избави и от тежки заболявания.

Четвъртият петък е преди Възнесение Господне.

Според Стария завет в този ден са били разрушени Содом и Гомор. Който пости, той няма да умре без причастяване със светите Христови тайни. А това помага с надежда да се посрещне денят на всеобщото Възкресение.

Спазването на четвъртия петък способства за възпитанието на трудолюбие у децата. Жените в рода ще са сръчни, а мъжете – умели и съвестни домошари. Всички в семейството ще работят и домът няма да обеднее. В отношенията ще се възцарят доброта, чистота и усещане за защитеност.

Петият петък е преди Троица – Слизането на Светия дух при апостолите.

Който пости в този ден, ще избегне внезапно разорение и ще се предпази от смъртните грехове. Хората в рода ще живеят дълго, а старите няма да се превърнат в бреме за младите. Старостта им ще е спокойна, щастлива и дейна. Родът ще се избави от безплодие, в семейството ще се настани Божията благодат.

Шестият петък е преди деня на пророка и кръстителя Господен Йоан Предтеча.
Който пости в този ден, ще се избави от много тежки заболявания – опасни инфекции, болести на сърцето, кръвта и мозъка. Децата ще са здрави и няма да доставят тревоги и огорчения на родителите си. В този ден трябва да се поръча литургия за починалите и да се помоли човек пред иконата на Йоан Предтеча за своите деца.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар