12 петъка, в които задължително се пости (ритуал за здраве, щастие и късмет) – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

промоции

Според вековните наблюдения на нашите предци особено ревностно трябва да се спазва пост и въздържание в определени 12 петъка от църковната година

Православното предание ги отъждествява с непорочните деви, видели житейския път на Спасителя.

Седмият петък е преди деня на пророк Илия.

Който пости в този ден, ще се избави от глад, гръм, потоп, засуха и град. Всяко добро дело ще завършва благополучно. Крадците няма да влязат в дома му. Хората, които печелят пари с ръцете си – шият, строят, правят ремонт, отглеждат животни, плодове или
или цветя, трябва обезателно да поръчат акатист на пророк Илия и да подадат в храма пожертвование за свещи и масло.

Осмият петък е преди Успение на Пресвета Богородица.

Който пости в този ден, той винаги ще бъде покровителстван от Богородица, ще я види преди смъртта си и Тя ще ходатайства за него пред Божия престол на Страшния съд. Постът в този ден ще позволи на рода да има здрави семейства. Всички девойки ще се омъжат успешно, а младежите ще си намерят достойни жени.

В този ден в храма се дава милостиня с хляб, посещават се болни и им се помага, поръчва се литургия за починалите.

Деветият петък е преди деня на светиите Козма и Дамян.

Който пости, ще се запази от голямо грехопадение. Всички кръстени членове на семейството ще се сдобият с небесни застъпници. В земния си път постоянно ще срещат хора, готови да им помогнат в решаването на сложни житейски ситуации. В рода всички ще са трудолюбиви, ще постигат успехи в учението и в работата.

Поръчаната обедна литургия в този ден за здраве на всички роднини, както и молитвата, обърната към Козма и Дамян, ще поставят над вас молитвена защита в делата и за здраве за цяла година.

Десетият петък е преди деня на архангел Михаил.

Който пости, след смъртта си без страх ще премине кръговете на митарствата и ще се спаси от много адски мъчения. Самият архангел Михаил – божият ар- хистратег, предводителят на Небесното войнство, ще ходатайства за този човек пред Божия съд.

Постът в десетия петък предпазва всички роднини от черни магове и завистливи думи. Всички в рода ще са под крилото на ангела пазител, затова ще могат да избегнат много мъчения и терзания по житейския път. Поръчва се водосветен молебен за архангел Михаил и за ангела пазител. От този ден започва да се носи предпазен пояс с молитвата „На живите помогни…” и пръстен с надпис „Спаси и съхрани”.

Единадесетият петък е преди Рождество Христово.

14 000 младенци във Витлеем са убити по заповед на цар Ирод. Който пости в този ден, той ще бъде помилван и в земния живот, и пред Страшния съд. В единадесетия петък, както и на Бъдни вечер, не се вкусва храна до първата звезда, яде се само постно. Подава се тайна богата милостиня на нуждаещите се и в детските домове, особено се стараят да помогнат по някакъв начин на хора, които имат малки деца.

Дванадесетият петък е преди Богоявление.

Който пости, със своето благо дело затваря седемте грехове и страсти за рода. Този пост има особено значение, тъй като попада в разгулната седмица. Затова този доброволен, непредписан от църквата подвиг, е още по-ценен.
В дните от 11-ия до 12-ия петък праведният християнин трябва да извърши 40 добри дела. Да дава милостиня на всяка протегната ръка, за ремонт на храма, за общи свещи и масло, да нахрани гладен, да напои жаден, да посети болен и затворен, да помене починал, да се помири с недоброжелател…

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар