Вижте най-интересните великденски рекорди (и България е в списъка)

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

За Великден стотици хора по света поставят какви ли не рекорди – най-голямото шоколадово яйце например тежи над 7 тона… Нашенци пък се отчетоха за „Гинес“, като свариха 2500 яйца в Южния парк в София.

Да боядисаме 2500 яйца за 3 минути в столичния Южен парк и да влезем във великия списък с рекордите на

великденски рекорди

Интересни великденски рекорди

Гинес. Това беше идеята на няколко ентусиасти, които бяха силно решени да припомнят на всички българи кои са най-великите ни традиции и да ги запечатат в книгата на Гинес. Събитието се случи през 2013 година.

„Планът е да сварим 2500 яйца в един огромен тиган, който сме нарекли „юнашки тиган“. Имаме позволение от общината и от пожарната да вдигнем огнище и да запалим огън в парка, за да е колкото се може по-автентично“, разказа тогава един от организаторите Ангел Ангелов.

Тиган

След като бяха сварени, яйцата бяха оставени да изстинат, за да може малки и големи с лекота да боядисват.

„Формулата на боите, които използвахме, беше специално подобрена от производителя, за да може успешно да бъде приложена техниката „студено в студено“, която не се получава с почти никоя боя на пазара“, обясни после Ангелов.

Самият тиган, в които се вариха яйцата, също е бил вписан в книгата на Гинес. Рекордът е направен през 2012-а, като „юнашкият тиган“ е блеснал с диаметър от 150 см. Само за една година в големия съд са приготвени над 12 500 порции от всякакви старинни и отдавна забравени български гозби. В програмата тогава се включиха над 200 човека от читалища и фолклорни състави от цялата страна.

Търсене

По света също не си поплюват и някои от рекордите вече години не са подобрени. В католическата традиция е широко разпространено криенето на яйца, които децата трябва да намерят. 501 000 яйца са разпръснати в местен парк в Уинтър Хевън, Флорида, през 2007 г.

В търсенето и събирането им се включили 9753 деца заедно със своите родители. От тогава всяка година се организира такова събитие, макар и по-малко. Най-голямото декоративно яйце, което е било създавано за празника, пък се намира в Португалия, пише „Телеграф“. То е високо 14,79 метра с диаметър 8,40 метра. Рекордът е поставен през 2008-а.

Рекордьорът при яйцата, които стават за ядене, е поставен през 2011-а. Майстори италианци създават огромното овално лакомство от шоколад. То тежи 7200 килограма! Грандиозната височина, която достига, е 19,6 метра.

През 2010-а пък е създадено най-голямото шоколадово зайче. Всъщност е заек с размерите на слон. Той беше изработен oт майстори сладкари в Йоханесбург, Южна Африка. Височината му беше 3 метра и 82 сантиметра и тегло малко над три тона. Предишният рекорд е два тона и 800 килограма.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар