Ето как празнуват Великден българите по света

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Чевермета и ръченици ще са основното, което може да се види тази неделя из парковете по цял свят.

Българите пръснати в чужбина, които няма да могат да се приберат вкъщи за празника, за поредна година се обединяват около идеята да имат един наистина запомнящ се и истински Великден.

Старание

Великден трапеза

Великденска трапеза

Логично, в това се включват много домашно приготвени козунаци, старателно боядисани яйца, хора , ръченици и… чевермета. Нашенците не се притесняват да разпалят огъня, за да се сдобият с вкусно агнешко в градския парк. А някои са абсолютни ветерани в организирането на подобни любопитни събития. В американският град Сарасота, щата Флорида, масовият Великден ще се случи за десета поредна година. По случая организаторите за решили да наемат цял парк за пикници, за да може всички да празнуват спокойно.

Празникът си има и специална програма с традиционна българска музика, народни танци и силови състезания за мъжете. Тук чевермето и печените агнета са гвоздеят на програмата, като логично ще бъдат гарнирани с щедра порция домашни козунаци, червени яйца и зелена салата. Входът е свободен, а празникът започва в 12 на обяд навръх празника.

Калифорнийците явно са по-освободени, тъй като техните софри ще се приземят в сърцето на градския парк в Сънивейл. Организаторите все още обмислят варианта за чевермета в „Пондероса Парк“, но за другото са категорични – всички да носят козунаци и яйца. Агнешкото пък, ако не се приготвя на място, ще бъде направено предварително по най-добрите родни рецепти.

Хората около пейките също са сред сигурните неща в програмата. Организаторите приканват всички, които имат сгъваеми столове и маси, да ги вземат с тях, за да е по-удобно. Децата също са добре дошли на веселбата, която по съвсем естествен начин ще комбинира православните с католическите традиции. Наред с търсенето на най-здравото яйце, малчуганите ще могат да се впуснат в издирването на най-голямото шоколадово яйце, в което ще е скрита награда.

По същото време – 12 на обяд, българска реч ще огласява и парка „Сан Диегито“ в Сан Диего. Православната църква там се опитва да набере средства за построяване на българска църква в града. Ето защо и храната тази година ще се продава.

Ентусиастите от Сейнт Питърсбърг, пък дори са успели да преименуват поляната в един от парковете в града и я наричат със звучното Данчова поляна. Какво по-подходящо място за традиционното чеверме, така че целият въздух да се напои с аромата на агнешко и лигите на всички американци в околността да потече?

Няма, категорични са организаторите. На същия принцип работят и в Англия. Заради по-неприветливото време обаче там тежките софри и хората ще се състоят по-скоро на закрито, съобщава „Телеграф“.В Уелингбъроу например са си наели зала. Не си мислете, че това ще спре нашенците да си направят барбекю и месото да е приготвени по най-добрият възможен начин. Тук обаче слагат ограничение на празненствата, което може би не най-удачният вариант, когато говорим за наши хора.

С това са наясно българите в Шефилд. Те не просто казват „ще се съберем и ще празнуваме до колкото ни е кеф“. Те се събират още от събота следобед, когато ще започнат спокойно – с боядисване на яйца. И ще приключат, „когато им е кеф“, но в неделя. Възможно е да се разделят за нощта, но не е особено сигурно.

Тук чевермето и агнешкото като цяло, е заменено от примамливи кюфтенца, а към козунаците се присъединяват на помощ така бленуваните от нашенците в чужбина баници и мекици. Ракията е излишно да се казва, че ще е основната течност на масата. За момента са се събрали 10 души, но на масата им винаги има място за още поне двама.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар