4 неистини за планетата Земя, които трябва да знаете!

Не, не сме членове на Обществото на плоската Земя, според което нашата планета е като палачинка


Според тях сферичната й форма е заблуда на медиите (да, наистина има такова общество). Земята е кръгла, както добре е известно, но именно за формата й и още няколко интересни факта ще стане дума.

ЗЕМЯТА НЕ Е КЪЛБО

Както се вижда от снимки, формата на нашата планета далече не е идеална.

Всяка планета в нашата Слънчева система е наречена в чест на древногръцки или римски богове. Земята е изключение. Съществува мнение, че думата е от староруски произход „землья“ и е разпространена във всички славянски езици. На английски името на нашата планета произхожда от англосаксонската дума „Erda”, която означава земя, почва или глина, кал и е на повече от 1000 години. По ирония на съдбата за говорещите английски това обозначение е вярно само за 29% от планетата, тъй като останалите 71% са покрити с вода.

ДЕНОНОЩИЕТО НЕ СЕ СЪСТОИ ОТ 24 ЧАСА

Хората често се оплакват, че не им стига времето. И вероятно са прави. Точната продължителност на денонощието е 23 часа, 56 минути И 4 секунди. Това се нарича астрономически ден. Той е изчислен въз основа на времето, което е нужно на Слънцето да се върне в същата позиция на даден меридиан.То се различава в зависимост от годишния сезон и се колебае в рамките на 16 минути. Въпросът е как да сме сигурни колко е часът. Отговорът е, че часовото време е по-скоро условно и разликата с астрономическото време се компенсира веднъж на четири години с един допълнителен ден -29 февруари.

В МИНАЛОТО Е ИМАЛО ДВЕ ПЛАНЕТИ

Учени смятат, че много-много отдавна Земята е започнала да споделя орбитата си с друга планета близнак. Те наричат тази планета Тея. Тя е била с размерите на Марс и се е движела малко преди или малко след нашата. В един прекрасен ден преди около 4,5 млрд. години преминаващата Тея е привлечена от тежестта на Земята и в резултат се сблъскват. Голяма част от втората планета е погълната, но някои части са останали и заедно с космически частици образуват Луната. Възможно ли е това? Като че ли да, тъй като нашата Луна е необичайно голяма за планета с такива размери и има метални изотопи, много наподобяващи тези на Земята.

СТРАННАТА ЛУНА

Като стана дума за Луната, нека й обърнем по-детайлно внимание. Луната не е направена от сирене, както смятат някои деца. Освен това може би има някои любопитни факти, които не знаете.

Например лунният екватор е с около 2000 метра по-близо до Земята, вследствие на което орбитата й би трябвало да е нестабилна. Независимо от това тя е почти идеално кръгла. Луната е покрита с тънък слой прах, който мирише на барут, макар че се състои от съвършено различни вещества. Освен това Луната няма тъмна страна. Гравитационните сили на Земята са направили така, че въртенето на спътника се задържа – Луната също се върти приблизително за 24 часа, така че това се извършва заедно със Земята – т.нар. синхронно въртене. Затова към нас е обърната винаги само едната половина на Бледоликата. Интересен е и фактът, че Слънцето е 400 пъти по-голямо от Луната, но в същото време е 400 пъти по-далече от Земята. Затова и двата обекта изглеждат с еднакъв размер на небето.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар