Създадоха джаджа, която прогонва шумните тийнейджърски компании

С възрастта постепенно губим способността си да чуваме високочестотни звуци. На тази база са разработени някои по-нестандартни устройства, като например за прогонване на шумни тийнейджърски компании.

тийн компании

Тийнейджърите обикновено са доста шумни

При активиране джаджите издават резки неприятни звуци с честота около 18 килохерца, които не пречат на хората в напреднала възраст, защото те не ги чуват, но са неприятни за младите и компанията се отдалечава.

Подобно устройство се използва например от собствениците на някои магазини в Лондон, когато към магазина им приближават групи младежи със съмнителен вид.

3-те най-малки кости в тялото се намират в ухото и могат да се поберат заедно върху 1 стотинка. Наричат се чукче, наковалня и стреме и вибрират в отговор на звука. Разположени са в средното ухо, между външните структури на външното ухо и ушния охлюв, изпълнен с течност, който изпраща сигнали директно към мозъка. Без тях ще бъдем напълно глухи.

С точност до 3 градуса сме способни да определяме посоката, откъдето идва звукът. Ако източникът е отляво, то лявото ухо го долавя с няколко секунди по-рано, отколкото дясното. В мозъка ни обаче трябва да достигнат сигналите и от двете уши едновременно, за да реагира и определи откъде идва звукът, пише „Журнал“.

Силата на различни източници на звук в децибели (dB)

20 dB: тиктакане на часовник, тих шепот
35 dB: приглушен разговор
50 dB: говор със средна сила на гласа
65 dB: разговор на висок глас
80 dB: движещ се автомобил, детски плач
95 dB: звукът от метро или влак
110 dB: шум от въртолет, музика в концертна зала, дискотека

При шум от 110 dB нагоре възниква т. нар. шумово опиянение и се появяват признаци на агресивност в поведението.

360 милиона са хората със слаб слух или напълно глухи по света. В развиващите се страни най-разпространената причина за загуба на слуха е хроничният отит.

В развитите страни хората най-често губят слуха си заради продължителното въздействие на силен шум – например от производствени процеси или редовно слушане на високо пусната музика.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар