4 здравословни навика за всяка сутрин

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Подобен старт на деня ще ви помогне да бъдете в тонус, да се избавите от някои неразположения и да се предпазите от преждевременно стареене.

Ранно пиле – рано пее…

Тази поговорка съвсем не е случайна и в нея има много истина не само от психологическа гледна точка, а и

сутрин

Направете леки промени в ежедневните навици

от здравословна. Ето какво трябва да правите сутрин, преди 8 часа, ако искате да сте в добра форма и здрави.

Става дума не за сложни или отнемащи време процедури, а за съвсем леки промени в ежедневните навици, които обаче имат огромна полза.

1. 5-минутна медитация

Всъщност не става дума за класическото медитиране, при което някои хора изпадат дори в транс. Нито е нужно да владеете специални техники. В случая е важно след спокойния сън (най-добре да е минимум 7 часа) да не бързате да скачате от леглото.

Бавно седнете на леглото, затворете очи и се концентрирайте за минута-две вътре в себе си. След това отворете очи, поемете дълбоко дъх и преместете вниманието извън тялото, към онова, което ви заобикаля. Тази кратка медитация ще ви помогне да повишите концентрацията си за целия ден и в същото време ще балансира емоциите вътре във вас.

2. Чаша вода с лимонов сок

Вероятно не чувате за първи път колко полезно е да се пие сутрин, на гладно, чаша топла вода със сока на половин лимон? Ще ви подскажем само, че е важно този навик да се превърне в ежедневие за вас. Комбинацията от лимон и топла вода повишава имунитета, тонизира цялото тяло (от кръвообращението до нервната система), стимулира диурезата, забавя дегенеративните процеси в ставите, реминерализира, алкализира, насърчава храносмилането.

Запомнете само едно – водата трябва да е наистина топла, а не хладка, лимоновият сок се изцежда в момента и всичко се изпива веднага.

3. Физическа активност

Ясно е, че не всеки има възможност да тренира активно сутрин. А и според някои учени, натоварването на тялото веднага след събуждане не е здравословно. Но това съвсем не означава, че началото на деня ви трябва да е лениво.

Физическата активност, след като сте се наспали, е препоръчителна. Тя буквално събужда тялото, стимулира обмяната на веществата и спомага за стопяване на мастните депа, пише „Журнал“. Аеробните упражнения например са напълно подходящи за тази цел – разбира се, съобразени по трудност с възрастта и физическите възможности.

4. Контрастен душ

Обливането със студена вода на цялото тяло сутрин е един от най-здравословните навици, който е добре да усвоите. Полезно е, защото стимулира сърдечносъдовата, имунната, лимфната и храносмилателната системи, и освен това подобрява метаболизма.

Според американско проучване от 2007 г., редовните контрастни душове успешно помагат при депресия, тъй като студената вода активира производството на неврохимикали, които повишават настроението и ни правят щастливи.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар