Парите в съвместния живот: не водете войни заради тях!

Всяка двойка може да изпадне в период на финансово затруднение и единият да влезе в ролята на пестеливия, а другият – на безцеремонно харчещия. Не се оставяйте на неприятните си чувства поради разминаването във вижданията за ситуацията – най- вероятно и вашият партньор си има своите съображения.

СИТУАЦИЯ 1: „Омръзна ми твоята спестовност, това вече е прекалено!”
Обадиха ми се Кристина и Димитър – разказва Ива. – Прибрали се бяха от отпуска и предложиха да излезем на кино, а после да седнем някъде, да пийнем по нещо, да се видим и да споделят впечатления.“ Ива се радва, че ще види приятелите си след отпуската им и първоначално приема на драго сърце. Тя обаче не подозира за реак­цията на мъжа си, който от известно време само пести и пести. „На кино в събота вечер?“, подскача той, все едно току-що му е предложила екскурзия до Луната. „Къде му излиза сметката? Във вторник е почти наполовина по-евтино“, продължава той.

В тяхната двойка Жоро ви­наги е бил този, който пести повече. Доскоро обаче и той се е радвал и е приемал с удо­волствие излизанията с Криси и Митко. Но от момента, в кой­то се родил синът им Любчо и жена му след няколкото месеца майчинство преминала на половин работен ден и съответно заплатата й намаляла, Георги просто се вманиачил на тема пестене. Когато за първи път го видяла да огражда с червен маркер промоциите в листовките на магазините за хранителни стоки, това й се сторило глупаво. Когато обаче той съвсем сериозно й напра­вил забележка за това, че си е купила нов бански, тя просто избухнала като вулкан. Станал голям скандал. Тя разбрала, че става въпрос за различен под­ход към парите. Докато за нея те били средство, с което да си живее живота, Георги гледал непрекъснато да пести за чер­ни дни. Зад неговата раздразни­телност обаче се крият други неща. Той се чувства отхвър­лен и му се струва, че откакто тя е станала майка вече не му обръща достатъчно внимание като на съпруг.

Как да се отнасяме към парите
Ако вашият партньор непрекъс­нато ви мъмри и прави скандали за това, че много харчите, а не спестявате нищо, би трябвало да се замислите какво се крие зад ясния на пръв поглед проблем.

Скритите причини
Дали пък не става въпрос за ревност? Или за нужда от чувство на превъзходство? Дали партньорът ви не иска с помощта на парите да ком­пенсира някакъв свой комплекс за малоценност? Поговорете си спокойно, само двамата, за този проблем. За успокояване на напрежението ще помогне съвместното изготвяне на финансов план. Разберете се ясно и точно, колко пари искате да спестите и за какво е наложително да се харчи.

Работата срещу дома
Да бъдете домакиня – това също е вид работа. Опитай­те се да направите така, че партньорът ви да вижда ре­зултатите от вашата рабо­та. Разказвайте му какво сте правили през деня. Ще видите, че след това за вас лично ще бъде по-лесно да говорите с него по финансови въпроси и да бъдете независима. От чис­то юридическа гледна точка трябва да знаете, че жената има същото право върху заплатата на мъжа.

Има ли реален поглед върху положението?
Този, който пазарува само от време на време, няма реална представа колко много пари всъщност се харчат в рамки­те на една седмица. Съби­райте касовите бележки и ги показвайте на своя скептик – това ще му отвори очите.

Предимствата
Ясно е, че всеки би се подразнил, ако трябва да съжителства с един алчен еснаф. Но самият факт, че вашият партньор мисли за бъдещето, свидетел­ства за това, че той наистина е отговорен човек. А това е качество, което трябва да се цени!

 

 

СИТУАЦИЯ 2: „Той харчи като луд!”

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар