Внимание! Женският организъм усвоява спиртните напитки по-бавно

Учените свързват повишения риск от развитие на алкохолна чернодробна болест, честата употреба на бира и други спиртни напитки. Женският организъм усвоява алкохола по-бавно, а това означава, че е по-възприемчив към развитие на тази болест.

ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ НА АЛКОХОЛА РАЗВИВАТ МАСТНА ЧЕРНОДРОБНА БОЛЕСТ – СТЕАТОЗА

Това е първият етап на алкохолната чер­нодробна болест, Етиловият спирт прово­кира превръщането на мастните киселини в мазнини, а също и натрупването им в черния дроб. При стеатоза човек понякога усеща тежест в корема, болки в областта на чер­ния дроб, слабост, прилошаване, загуба на апетит, трудно преработва мазната храна. Често стеатозата протича без симптоми,

затова човек си пие, без да подозира, че чер­ният му дроб започва да се руши. Ако на този етап откаже алкохола, функциите на черния дроб могат напълно да се възстановят. КОГА В ЧЕРНИЯ ДРОБ ЗАПОЧВА ДА СЕ РАЗВИВА Т.НАР. АЛКОХОЛЕН ХЕПАТИТ

Това е вторият етап на алкохолната чернодробна болест. Черният дроб увели­чава размерите се, а част от клетките му умират.

Основните симптоми на алкохолния хепа­тит са болка в корема, пожълтяване на кожа­та и бялото на очите, прилошаване, хронична умора, температура и загуба на апетит. При тежко протичане на алкохолния хепатит, умират до една четвърт от любителите на спиртните напитки.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар