Може ли жената над 50, да има пълноценен сексуален живот ?!

Ако съхраните своята сексуална активност, съществено ще забавите стареенето, бъдете сигурни в това.

Сексуалната активност ви притеснява малко. Вие дори сте сигурни, че заниманията с любов са за младите и на вашата възраст трябва да спрете. Нищо подобно! В САЩ наричат отрицателното отношение към секса агеизъм и сега се борят с тази нездравословна гледна точка. Според няколко анкети американците и европейците проявяват интерес към физическа­та страна на любовта и след седемдесет години. Астралийски учени заявяват, че дамите, които са запазили своята сексуална активност, живеят 10 години повече от другите. Колкото можете по-дълго съхранете сексуалната си активност. Това съществено ще забави стареенето. След настъпване на менопаузата при една трета от жените заради измененията на хормоналния фон отслабва сексуалният интерес. При една трета този фон не се променя, а останалата последна трета – точно обратно – усеща изблик на сексуална активност. Що се касае до оргазма, то жените са способни да изпитват сексуално удовлетворение доста по-дълго време от мъжа – почти до дълбока старост.

НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ, КОГАТО ВАШИЯТ ГИНЕКОЛОГ ВИ ПРЕДПИШЕ ХОРМОНАЛНО ЗАМЕСТИТЕЛНА ТЕРАПИЯ

  • Хормонален дефицит. Сърбеж и сухост във влагалище­то – доставят немалък дискомфорт по време на секс, а също и незадържане на урина в такъв отговорен и интимен момент. Всичко това са признаци на полови разстройства, свързани с намаляване на женските хормони естрогените. Обърнете се към гинеколог-ендокринолог: той ще ви предпише заместителна хормонална терапия, която ще помогне за дълги години да останете млада и сексуално активна. Проверете и нивото на глюкоза в кръвта: сърбежът във влагалището е един от симптомите на захарния диабет. Рискът да заболеете на тази възраст нараства.
  • Много силно и специфично главоболие. Главата ви сякаш се налива с олово, така ви тежи, а при наближаването на оргазма ви боли още по-силно. А в кулминационния момент тялото ви се пронизва от внезапна болка – напомня удар от мълния. Тази болка невролозите я наричат експлозивна, т.е. взривна. Тя е свързана с резки колебания в кръвното налягане на фона на хипертонията – нали знаете, че тя често се открива при тези, които са навършили петдесет: Посъветвайте се с невролог и не пропускайте да си измервате кръвното. Защото ако този кошмар пак се повтори – може да се стигне дотам, че да изгубите потребност от секса. ДЕПРЕСИЯТА НЕМИНУЕМО ВОДИ ДО ПОНИЖАВАНЕ НА ПОЛОВОТО ВЛЕЧЕНИЕ
  • Депресия. Колкото по-ниско е нивото на естрогените, тол­кова по-висок е рискът от депресия. Понижаването на половото влечение е един от характерните признаци на това състояние, затова не го пренебрегвайте. Не си позволявайте да изпаднете в униние: създайте си настроение, пробуждащо сексуалните желания. Романтична вечеря на свещи, хубава мелодия, рози по спалнята… Вие най-добре знаете… Но бъдете внимателни с антидепресантите. Те водят до сексуални дисфункции при жените. Проведено е изследване по този проблем и резултатите са много обезпокояващи: 75-85 на сто от дамите са изгубили сексуален интерес именно заради силните успокоителни, а 40-50 на сто са престанали да изпитват оргазъм, въпреки че преди да започнат успокоителните, не са имали подобни оплаквания.

ВПРОЧЕМ!

Странично действие: след 50-годишна възраст по принцип при, всички жени се появяват хронични болести и като следствие те започват да приемат повече лекарства. Много от тях не се отразяват добре на сексуалното влечение. То се потиска от сънотворни, от хапчета против температура и простуда, от десенсибилиращи средства, от някои антибиотици, хормони и хипотензивни лекарства.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар