Студът навън предизвиква обриви и алергии: как да предпазим кожата?

Рязкото преминаване от топло на студено действа стресово

кожа студ
Студът навън и сухият въздух вътре намаляват липидния слой на кожата.

Тя реагира с раздразнение, зачервяване, сърбеж.

Не слагайте на голо дрехи от вълна и изкуствени материи. Обичайте първо нещо памучно, за да не предизвиквате алергичен сърбеж.

Сапуните и козметиката с агресивни съставки допълнително изсушават кожата. Затова използвайте продукти с алое вера, глицерин или парафин. Не се къпете с гореща вода, макар че това е приятен начин да загреете тялото в студените дни. Горещата струя отмива естествените мазнини и прави кожата по-уязвима. За да я подхраните и овлажните, е препоръчително преди душ или вана тялото да се масажира с кокосово масло.

През зимата не е желателно рязкото преминаване от топло на студено, тъй като кожата се стресира. Ниските температури свиват капилярите и забавят циркулацията на кръв в повърхностните слоеве на дермата.

В резултат на това кожата не получава достатъчно кислород и хранителни вещества, а всички обменни и регенеративни процеси се забавят. При влизане в помещение с топъл и сух въздух кожата още повече губи от влажността си. Приемането на повече антиоксиданти помага за по-бързата й адаптация.

За нормална и мазна кожа през зимата е необходима лека хидратация. Силно овлажняващи продукти не се препоръчват при минусови температури, тъй като влагата може да кристализира и да увреди повърхностните слоеве, пише „Всичко за семейството“. При суха кожа най-добре да се консултирате с дерматолог какви грижи да полагате.

По-специално внимание трябва да обърнат и хората след 40-45 години. Възрастта и хормоналните промени оказват все по-голямо влияние на кожата.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар