Силанти пазят детските зъби от кариес

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Постоянните зъби поникват в състояние на незавършена минерализация

sealants

Необходими са две години, за да „узрее“ емайлът. През този период зъбите са по-уязвими на кариес. Допълнителен неблагоприятен фактор са изпъкналостите и вдлъбнатините по тях, които задържат плака, както и все още неутвърдените навици за орална хигиена. Поради тези причини 80% от децата над 6 години имат кариеси. От постоянните зъби най-потърпевши са дъвкателните. Много често заболяването се развива още преди те да са пробили изцяло.

Една от профилактичните мерки срещу кариес е поставянето на силанти.

Проучванията доказват почти 100%-овата им ефективност при дъвкателните детски зъби. Силантът представлява специален течен материал, който няма как да се задържи върху гладките повърхности на останалите зъби. Той обаче запълва и запечатва характерните бразди и ямки на дъвкателните скоро след тяхната поява. Когато денталното покритие съдържа флуор, ползата е още по-голяма, защото микроелементът има свойството да се излъчва постепенно и да подпомага минерализацията.

Препоръчителният период за силанизиране е до две години след появата на постоянните зъби, затова процедура се провежда между 6 и 9-годишна възраст. След това процесът на минерализация приключва.

Денталната интервенция се извършва само на абсолютно здрави зъби. Тя е безболезнена и при нея не се използва зъболекарската „машинка“. Преди това зъбите се почистват и се подготвят със специален тел. Поставянето на силанта и втвърдяването му не пречи на нормалната дъвкателна функция и на оралната хигиена. Процедурата е съвместима с провеждането на други профилактични мерки.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар