Български колорит от думи, които няма да намерите в речника!

промоции

Статията се пише от София (неслучайно) – мястото, където „софиянецът“ е митично създание, всеки си има село, а по празници населението спада с две трети.

И така, по същество. Пред вас е списъкът с 10-те култови български думи, които, макар да липсват в писмения ни речник, са се вкоренили дълбоко в разговорната ни реч.

DumiteСмръцафръцано – направено без желание и набързо. Всеки от нас “смръцафрацва” едно-две неща на ден, особено ако е в края на работната седмица.

Крокозъбел – ужасно грозен/на

“Крокозъбелът” е митично градско-селско създание, което най-често се подвизава под облика на нелицеприятен човек с невъзпитано поведение.

Джунджурийки – малки неща

Тази (на практика универсална) дума има способността да се използва на мястото на всеки един предмет (или част от такъв) , който може да се побере в дланта ви.

Мигар – нима

„Мигар вие стоите съвсем безучастен към културния живот на България?“ (Нова земя, Иван Вазов) или  „Че каква горчива чаша? Мигар те пращам пеша да идеш?“, „Мигар на баща му да дадем зор пък? – попита ниско другият и после пришъпна нещо.“ (Иван Вазов, Под игото)

Сколасам – успявам

„По-красиви“ сколаса да напише този материал, благодарение на подборката на „CreatiVU“.

Фърфалак – дребен, малък

Използва се главно за малко дете.

Кукундрел – силно гримирана жена на средна възраст с къса пола.

Паралелно с еднорозите и русалките, “кукундрелите” имат характерен външен вид и се разпознават дори само по силуета им.

Джиткам – обикалям, разхождам се

Също така се използва като “карам кола/колело”.

Бръмбъзък – малко детенце

Подобно на “фърфалак”.

Джиджавка – приставка, елемент или част от нещо

Подобно на “джунджурийка”.

И една приказка…

Живяло някога едно ъпче. След като два часа свирило на своя щирлифон, то тръгнало да се разходи по пътечката на мамагедузите, но там спял злият киликъндзер, който събуден от гадната гагафалка, решил да перекандира ъпчето. За щастие над скалите прелетели ято зигови, една от които извадила своя тракторизиращ мухинепрепаризиращ джинджипляктор за перекандация на чемандалейки и перекандирала киликъндзера. Ъпчето се оженило за принцесата на мамагедузите и заживяло мирно и щастливо.

Напишете и вие интересни думи, които знаете.

Докога ще замърсяват хубавия ни език с чужди думи?

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар