Топ 5 на най-великите тенори!

Кои са най-великите тенори, които са живели някога? Опитвайки се да посочим най-добрите пет, вероятно ще предизвикаме несъгласие, но така и трябва! Даваме ви възможност да споделите и вие какво мислите в полето за коментари.

enrico-carusoЕнрико Карузо (Enrico Caruso – 27-02.1873-2.08.1921)

Този италиански тенор е първата звезда на грамофона, който е направил първия художествен запис с продадени един милион копия. Не е изненада. Сензационният му глас, впечатляващата мощност и сърдечна артистичност все още са еталон за всички следващи тенори. Той изпълнява роли от всички големи композитори на своето време, включително и Пучини. Карузо неколкократно е бил освиркван от публиката в Италия, заради демонстративния му отказ да се съобрази с тогавашната традиция и да наема платени клакьори.

beniaminogigliБениамино Джили (Beniamino Gigli – 20.03.1890-30.11.1957)

След смъртта на Енрико Карузо през 1921 г., Бениамино Джили беше приветстван като очевидният негов наследник. Той се откроява с много роли, които е играл Карузо в Метрополитън опера, Ню Йорк. Красивият му и сладък глас има подобно звучена като на Карузо, което му позволяда да звъни сред същата аудитория с впечатляваща мощност. Това е тенорът, когото цяла Италия очаква десет години, след като обиденият от италианската публика Енрико Карузо заминава на доброволно изгнание в нюйоркската Метрополитън опера.

Trimata tenoriЛучано Павароти (Luciano Pavarotti – 12.10.1935-6.09.2007)

С незабавно разпознаваемия си сребрист тон, лесно взети връхни нотки и вокална ловкост, Лучано Павароти беше идеален кандидат за по-леки роли и той се превърна в най-успешния тенор на 20 век. Той също стана едно много известно име извън царството на операта с концерта „Тримата тенори“ с Пласидо Доминго и Хосе Карерас. Това бе едно от най-значимите явления в скорошната ни класическа музикална история. Освен с прекрасния си глас Павароти е известен и с физиката си – висок е почти 190 см и през по-голямата част от живота си тежи над 160 кг. В запазена марка се превръща образът, който се появявява на всички концерти – огромен човек (и певец) с брада със също така огромни фрак и бяла кърпа.

Пласидо Доминго (Plácido Domingo – 21.01.1941)

Пласидо Доминго е най-универсалният тенор, с най-дългата и най-широка кариера в историята. Той започва като баритон в оперетата, но се премества в операта да пее леки части тенорови роли, а след това и по-тежки, а след това дори добавя Wagner към репертоара си. Сега той пее отново главни роли баритон, а също администрира оперна компания. През последните години Пласидо Доминго е художествен директор на театрите във Вашингтон и Лос Анджелис. Също е звезда в по-леката музика и кросоувър. Доминго е феномен и легенда.

Хосе Карерас (José Carreras – 5.12.1946)

Първото публично изпълнение на Карерас, „La donna è mobile“, е по испанското радио, когато той е едва осемгодишен. На 11 вече се изявява в реномирания барселонски театър „Лисеу“, в опери на Мануел де Фая и Пучини. Учи в консерваторията в родния си град и през 1970 г. дебютира в централни роли в „Набуко“ (Верди) и „Норма“ (Белини). В „Норма“ привлича вниманието на изпълнителката на главната роля, сопраното Монсерат Кабайе, която го кани да пеят заедно в „Лукреция Борджия“ на Доницети – това е първият голям успех на Карерас.

Хосе Карерас ще каже последно сбогом на родната публика на 3 декември в зала 1 на НДК, София.

БГ режисьор поставя „Фигаро“ в Париж

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

3 коментара

  1. асд says:

    самият Павароти казва в няколко интервюта, че за него най-големия тенор е Франко Корелли, и аз се присъединявам, чиста дикция, драматизъм, високи тонове. моля, чуйте го, ако не ви е познат..

  2. Sbetlomir says:

    A mi bochelli

Добавете коментар