Гледайте етикетите, когато купувате олио или здравословно масло

Имайте предвид, че утайката на дъното на нерафинираното олио не е вредна

олио Дори напротив – съдържа полезни вещества (фосфолипиди, витамини и микроелементи). Колкото повече е утайката на дъното на бутилката, толкова повече са питателните свойства на маслото.

ЗАБЛУЖДАВАТ ЛИ НИ ЕТИКЕТИТЕ

Редки и скъпи масла

Най-често се фалшифицират именно скъпите масла – зехтин, кедрово, от амарант, от гроздови семки. Обикновено те се разреждат с по-евтини – рапично, слънчогледово, соево. Клиентът вижда на етикета, че продуктът съдържа скъпо качествено масло, но не получава информация, че е разредено с по-евтино. Ниската цена на масла, които обикновено са скъпи, трябва да ви настрои на недоверчива вълна. Ще отличите истинското олио по вкуса и аромата – те трябва да са плътни, без да оставят усещане за разредители.

Без консерванти и оцветители

Дори и да откриете такъв надпис на етикета, имайте предвид, че това не е заслуга на производителя. В растителните масла е сложно да се добавят изкуствени оцветители или консерванти. Повечето от тях са водоразтворими и няма как да се смесят с маслото. По същата причина в маслата, за разлика от майонезата и кетчупа, не може да живеят микроби. Затова и нямат нужда от консерванти. Единствената опасност при олиото е окисляването, при което се отделят токсични вещества. За да се застраховате, купувайте растително масло в тъмна бутилка (това се отнася особено за зехтина и лененото масло, които бързо се развалят от светлината) и го съхранявайте на прохладно и тъмно място. Каквито и да са обещанията на производителя върху етикета, нерафинираното студенопресовано масло е добре да се използва два месеца след отваряне на бутилката, а рафинираното – четири.

Натурално растително масло

„Получено чрез екологично безопасен метод“, „повишена екологична чистота“, „минало през органик контрол“, „натурално“ – всички тези надписи реално не казват нищо. И със сигурност не оправдават по-високата цена.

Без холестерол

Още един надпис, на който не бива да вярвате. Поради простата причина, че растителните продукти не съдържат холестерол – и няма никаква нужда това да се споменава изрично освен с рекламна цел.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар