Във всеки пръстен има мъничко магия

Вълшебните пръстени присъстват в почти всички митове, легенди и оказания на народите по света

prysten Често силата на пръстена се крие в камъка, с който е украсен и който обикновено е наречен за някакво вълшебство. Без подобно заклинание той може да играе ролята единствено на амулет. Известно е, че вълшебните пръстени се изработват от специални майстори (джуджета, гномове, елфи).

Невинаги обаче те са полезни за своя собственик. Ако вълшебният пръстен е прокълнат, той може да донесе на притежателя си нещастия и дори смърт.

Любовта е пръстен, а пръстенът няма начало и край. Пръстенът е кръг – магическа фигура, символ на безкрайността. Кой пръв се е сетил да го сложи пръста си, не се знае. Древните гърци смятали, че пръстените е изобретил самият Зевс – върховният бог на Олимп. Археолози откриват пръстени от кости, изработени още в епохата на палеолита. В дълбока древност пръстените са използвани главно като амулет. От векове се смята, че завързано възелче пази човека от зли духове, от зли очи. И пръстен със символичен възел – преплитане, орнамент, става амулет, пазещ своя собственик.

В Древен Рим пръстените отначало са съсловен отличителен знак: златни пръстени имат право да носят знатните хора, обикновените граждани носят железни. Но постепенно златото започва да украсява пръстите на всички свободно родени граждани (които могат да си го позволят) и само освободените роби носят пръстени от сребро.

ВРЪЗКИТЕ НА СЪРЦЕТО

Венчалните пръстени символизират брачните връзки: съпрузите ги носят в знак на вярност един към друг. Учени и историци се разминават по въпроса кога и къде е възникнала традицията да се носят венчални пръстени. Някои твърдят, че тя води началото си от Древен Египет, други – от Древна Гърция. Във всеки случай много народи в древността имат обичая новобрачните да си подаряват пръстени, изплетени от тръстика или друг растителен материал в знак на любов и вярност. А в знак на поемане на задължение за бъдещата си съпруга в Древен Рим по време на годежа годеникът подарява метален пръстен на родителите на любимата си.

В езотеричните практики е прието да се смята, че от безименния пръст води енергиен канал към сърцето. Затова венчалният пръстен играе ролята на своеобразен ограничител: той се приравнява към личността на този, който го слага на пръста на партньора . (по този начин дава на пръстена своя пространствен индекс). По този начин магически се заключва сърцето за други сърдечни пристрастия. И неслучайно се появява изразът „предлагам ръката и сърцето“. Затова венчалният пръстен традиционно се носи на безименния пръст. Според еврейските традиции на булката се слага пръстен на показалеца.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар