Кои плодове и зеленчуци съдържат най-много вода?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Лятото постепенно навлиза в разгара си и лекарите все по-често предупреждават да се пазим от дехидратация

репички
Много важно е да приемаме около 2 л вода дневно, като близо 20% от това количество можем да си набавим от плодове и зеленчуци.

Диетолозйте са направили класация на най-хидратиращите растителни храни, чието съдържание на вода е над 90%. Водещото място се пада на краставицата. Една чаша с краставица, нарязана на колелца, утолява жаждата колкото същото количество вода. И това е така, защото този зеленчук доставя 96,7% вода. След него се нарежда салатата айсберг, отстъпваща първенството само с 1 %. От всички видове зелени салати тя е най-сочна. Почти същото количество вода доставя и зелената част на целината. Тя често присъства в диетите не само защото е изключително нискокалорична, а и заради фибрите, които дават усещане за ситост. Нищожното съдържание на въглехидрати правят целината много подходяща за менюто на диабетиците. Допълнителна екстра са фолиевата киселина, витамините А, С и К, а също и етеричните масла, които облекчават психическото напрежение и успокояват.

Малки хидратантни бомбички са репичките. 95,3 % от тях е вода, останалото е f витамин С и В, фосфор, цинк. Това ги прави много полезни за поддържането на здрава коса, нокти, зъби. Петото място в класацията заемат доматите. Освен голямо количество вода те доставят и много полезни вещества. Фитопигментът ликопен е известен със своите противоракови свойства. Той е мастноразтворимо вещество, затова доматите е желателно да се консумират със зехтин или друга полезна мазнина. Една порция от този зеленчук осигурява повече от 10% от необходимото за деня количество калий – минерал, който действа профилактично срещу високо кръвно и пази от сърдечни заболявания. За да извлечете максимални ползи за здравето, избирайте добре узрели домати.

Зелените чушки са със съдържание на вода 93,9 %, червените и жълтите имат около 92%. Зелените предлагат богат комплекс от витамините А, С, В, Р, Е, К плюс органични киселини, минерални соли, целулоза и пектини.

Пред динята с 92,1 % вода излиза карфиолът. 100 г от този зеленчук доставя приблизително 92 г вода, 2,5 г
белтъчини, 0,3 г мазнини, 5 г въглехидрати, 1 г влакна. А енергийната стойност е едва 30 калории. Последна в класацията влиза динята със своите 91,5% вода. Но пък по съдържание на полезния антиоксидант ликопен тя изпреварва доматите. Освен това е богата на витамините С и А. Действа диуретично и прочиства пикочните пътища. Една порция зарежда само с 46 калории.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар