Ринотилексомания – грозен и опасен навик

Дългата сложна дума ринотилексомания означава навика да се чопли в носа, който често се среща сред малките деца

18 Ринотилексомания
Освен че не се вписва в нормите на доброто възпитание, той крие риск от инфекции, може да причини нараняване на лигавицата и кръвотечение. Някои специалисти смятат, че реакцията е провокирана от стресови ситуации или е своеобразен начин за избавяне от скуката. Те причисляват проявата към други нервни навици като гризането на нокти, усукването на кичур коса, смучене на палец или химикалка. За разлика от тях чопленето на носа в повечето случаи се преодолява в доучилищна възраст.

Как да отучите детето? Сигурно вече много пъти сте му казали, че неговият навик е неприятен за околните. Не го притискайте прекалено. Щом разбере, че това ви дразни, може да се затвори в себе си или пък да го прави нарочно. Действайте позитивно – похвалете детето, когато не си бърка в носа, а в противен случай запазете спокойствие.

Обърнете внимание кога се появява проблемът – докато гледа телевизия или скучае, докато седи над учебниците или се вози в колата. Бъдете готови да намерите работа за ръцете му и/или да ангажирате детското внимание – с игри и занимания, стискано на малка гумена топка, помощ в домакинството.

От полза е да научите детето хубаво да издухва носа си. Режете късо ноктите му – това намалява ефективността от чопленето на носа и интересът се губи.

Бъдете търпеливи и последователни. Ако не успеете да се преборите с навика, потърсете причината и вземете мерки за отстраняването й.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар