Бейби бум в столичния зоопарк

Пролетта донесе бейби бум в Софийския зоопарк. Малки козирози и муфлони вече радват посетителите му. Бебе пони и прасенце се припичат под пролетните лъчи и неотлъчно следват майките си, пише вестник „Телеграф“. Докторите на зоопарка чакат съвсем скоро на бял свят да се появи и благородно еленче.

В групата на прасенцата от вида огърличесто пекари се роди първото за тази година малко. Семейството на понитата също се сдоби с нов член. Малките се чувстват добре и се радват на любовта и грижите на майките си, информира Фейсбук страницата на зоопарка. На бял свят се появиха чакалчета, които още не могат да се видят, защото майка им ги крие.

poni„Те трябва да са четири или пет, защото по толкова средно се раждат. Малките са търсени от зоопарковете в Германия и Турция. Чакалите живеят на глутници. Природата в Германия и Холандия е толкова култивирана, че там няма къде да живеят, не могат да си намерят мърша и нещо за ядене. Ако има интерес към малките чакали, ще продължим да ги размножаваме, а срещу тях ще получаваме други животни. Ако не, на мъжките ще бъде направена вазектомия, защото в противен случаи те бързо се развъждат“, разказва още шефът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков. Така например миналата година от нашия зоопарк чакали заминали за Италия.

„Преди 20-ина дена един от гледачите видя, че лешоядът е снесъл яйца, обаче не знаем дали ги мъти, защото не се качваме в гнездото. Гледаме да не безпокоим животните. Ако се излюпят малки, рано или късно ще се покажат. Те обикновено имат по едно и рядко по две. Много ценен вид са. Ако тази година излюпят, ще е голям успех, защото в природата има към 70 броя“, обяснява шефът на зоопарка д-р Манол Нейков. В плен този вид пернати живеят в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и при нас.

Персийски леопарди, които също са много ценен вид, ще се опитат да размножат в София. Години наред Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите не позволява на зоологическата ни градина да ги развъжда. Тъй като тези животни са изключително малко и ценни, тази година градината е получила разрешение. „Нашите персийски леопарди имат кръвна връзка помежду си. Сега сме в процес на преговори със Франция. Идеята е ние да пратим нашата женска, а те тяхната“, разказва още докторът.

Рисовете по принцип също могат да се размножават. Изящните котки са осиновени от нумероложката Алена.

„Засега не ги пускаме, за да не се сбият. Те живеят отделно и си пазят територията. Трябва женската да се разгони и само тогава може да бъде пуснат мъжкият за два-три дни. След това започва бой и женската го изгонва. Размножаването става под контрол, а не на всяка цена, защото на новите животни трябва да се осигури площ и храна“, разяснява Нейков.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар