Как се прави вулкан и торнадо?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Как се прави вулкан и торнадо ще учат децата през пролетната ваканция. Програмата „Пролет в музея“ предлага забавен вариант за прекарване на свободното време за учениците.

От 6 до 10 април можете да ангажирате хлапетата в различни интересни занимания в два столични музея – Политехнически и Природонаучния, а също и в Софийската градска галерия. Там децата ще правят физични и химични експерименти, ще копаят за вкаменелости и ще правят скелети от пластелин и клечки, ще разглеждат прилепи, насекоми и минерали. Тези пък, които се увличат по изкуство, ще рисуват икони, скици и натюрморти.

В Политехническия музей малките учени ще могат да правят куп експерименти — ще нагряват топчета с ток и ще наблюдават как се променят, ще топлят яйце и ще го провират през колба, или пък ще го киснат в оцет, за да проследят как от киселината черупката се руши. Пак там в програмата е предвидено малчуганите да си tornadoнаправят водно торнадо с подръчни материали – 2 бутилки. Или пък сами ще градят вулкан от оцет, сода и сапун. Експертите от музея ще покажат на децата първите радиоприемници, телевизори и компютри. Ще ги учат как да си направят сами палячо-акробат или ретро автомобил, калейдоскоп от хартия и мъниста. Освен това ще решават любопитни задачи с кибритени клечки, ще топят във вода мини дървен водолаз, ще стрелят с топчета за тенис на маса, пише в. „Телеграф“.

За седмица децата могат да станат истински изследователи в Природонаучния музей. Там темата на заниманията е „Пещерна пролет“. Хлапетата там ще се превърнат в истински пещерни хора – ще научат как са живели древните и какво са рисували. Ще копаят древни вкаменелости и ще сглобяват сами скелети от пластелин и клечки. Предвидени са също и експерименти с минерали. Децата ще могат да разгледат кабинетите на известни учени в музея, в които се съхраняват прилепи и насекоми от цял свят. Ще наблюдават безгръбначни животни под микроскоп, ще научат как летят прилепите, ще правят прилепски маски и оригами. За малко хлапетата ще се превърнат и в съвременни пещерни изследователи – ще разберат как се връзват възли, как се прави базов лагер и се разпъва палатка. В двора на музея ще проведат истинска експедиция.

Как сами да си нарисуват икона малчуганите могат да разберат от програмата в Софийската градска галерия. Художници ще им покажат как точно да изобразят светците, как да нанесат позлата. Ще разглеждат и иконите в криптата на храм-паметника „Александър Невски“, за да видят най-добрите образци на изкуството. Малките художници ще се учат също да рисуват натюрморти, пейзажи и портрети. Ще разберат кои са най-известните български и европейски художници, каква е цветовата гама, контрасти, тъмни-студени тонове. Експертите ще ги разведат из София, за да разгледат забележителностите на Народния театър, Паметника на Цар Освободител, фондовете на Националния музеен комплекс.

Програмите, които предлага фондация Easyart, са за по 4 дни – в Софийската градска галерия и Политехническия музей децата ще се забавляват от 6 до 9 април. В Природонаучния пък заниманията са за общо 5 дни, финалът е точно на Разпети петък, 10 април. Цената за участие на едно дете е 100 лв., а за две има отстъпка от 80 лв. Заниманията са от 10 до 17 ч., като в това време са предвидени две кратки почивки – преди обед и след обед.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар