Болести по краката, който не са за пренебрегване – знаете ли кои са?

промоции

Краката изминават хиляди километри, докато носят тежестта на тялото, често с килограми над нормата

болка в краката Пъхате ги в тесни, неудобни обувки, а после се чудите защо се подуват, възпаляват, болят или им излизат мазоли.

Палецът се подува най-често при обостряне на подагра, но и по други причини. Обикновено се подува основата му от тесни обувки, които го притискат към другите пръсти. Това изтласква ставата встрани, а мястото около нея боли.

Безмилостни към ходилата си са жените, изкушени от модата на високите и остри обувки. А трябва да носят по-широки отпред модели с повече пространство за пръстите. Може да се използва и разделител между първия и втория пръст, който забавя деформацията на костите. С масаж и ултразвук се намалява възпалението около подутината. Помагат и ортопедичните стелки.

Асептично възпаление (невром)

Ако сводът спадне, нервите между пръстите се притискат. Резултатът е парене, изтръпване или вкочаненост на пръстите. Мястото става болезнено, сякаш стъпваш на камъче. И този проблем се усилва от тесни обувки. Ако се сменят с широки, болката отшумява. Подметката трябва да е еластична и мека, а жените да избират ток до 3-4 см.

Стелките за напречен свод коригират тази деформация и предпазват нервите от притискане. Добра е и самозалепващата се стелка тип „пъпка“. Невром се лекува с лекарства против възпаление, понякога с инжекции кортизон. Операция не се прави.

Плантарен фасцит (трудно стъпване)

При него болката идва от мястото, където се захващат мускулите към петата. Усеща се в средата на петата – остра и пробождаща. Възможно е да се образува и шип. Провокира се при инцидентно или хронично претоварване.

Тогава на петата се поставя стелка от мек силикон. Не бива да се носят прекалено меки и нестабилни обувки. Болката може да се облекчи с разтягане, като в седнало положение краката се кръстосват, така че болният глезен да е върху другия. С една ръка дърпате пръстите към себе си, за да се обтегне сводът, задържате 10 сек. и после отпускате.

Повтаряте 3 пъти. Правете упражнението няколко пъти на ден, особено след дълго седене.

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар