Лесни начини, които ще ви помогнат да спрете хълцането

Досадното хълцане си има сериозно медицинско определение – специфичен звук, провокиран от неволево съкращение на диафрагмата в съчетание със затваряне на гласовите връзки в ларинкса

хълцане Причина за неговата поява е дразнене окончанията на диафрагмения нерв от различни фактори – механични, химични, температурни. Хълцането е безобидно и обикновено отминава бързо. Но ако се появи, докато разговаряте с някого, може да бъде притеснително. А когато стане по-продължително, е особено неприятно. Как да се избавите?

Хапнете нещо кисело или горчиво. Например резен лимон, напоен с тоник, или само парче лимон. Ако не подейства от първия път, опитайте отново. Спазъмът, причиняващ хълцането, преминава от попадането на необичайна храна в хранопровода. Захарта също върши работа – една лъжичка или натрошена бучка слага край на спазмите. При малки деца захарта може да се смеси с малко вода. Един от най-популярните методи е пиенето на вода. Не забравяйте, че трябва да я приемате бавно и на малки глътки. Има и друг, точно противоположен вариант – пие се на големи глътки с максимално опъната назад глава. Водата отмива хранителните остатъци, които могат да раздразнят диафрагмения нерв.

Механичните начини за спиране на хълцането са два. Отворете устата, изкарайте езика напред, дръпнете го и го дръжте с ръка няколко секунди. За другия метод ще ви е необходима чужда помощ. Отворете уста и помолете някого с памучен тампон да разтрие мястото, където твърдото небце преминава в меко. След една минута хълцането ще спре.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар